;
Bilim

İstanbul’un da Dahil Olduğu Büyük Şehirler Nitrojen Dioksit Kirliliğine Teslim Oluyor

nitrojen dioksit

Şanghay, Moskova ve Tahran en yüksek nitrojen dioksit kirliliği seviyelerine sahip şehirler arasında yer alıyor. İstanbul da listede yer aldı.

Nispeten zengin ülkelerdeki şehirler, çoğu zaman sorunun boyutunu anlamadan, nitrojen dioksit seviyelerinden kaynaklanan hava kirliliğinden etkileniyor.

Moskova, Çin’deki Şanghay’ın ardından nitrojen dioksit kirliliği açısından dünyanın en kötü ikinci şehriyken, St Petersburg dördüncü sırada yer alıyor.

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat ve Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk de dahil olmak üzere Rusya yakınlarındaki diğer şehirler, sırasıyla yedinci ve sekizinci sırada yer alıyor.

Araştırmayı denetleyen ABD’deki Sağlık Etkileri Enstitüsü’nün kıdemli bilim insanı Pallavi Pant şunları söyledi: “NO2 hava kirliliği için listenin başında birkaç Rus şehri bulmak bizim için kesinlikle şaşırtıcıydı. Büyük olasılıkla trafik kirliliğinden ve daha eski bir araç filosundan kaynaklanıyor.”

NO2 kirliliğinden en kötü etkilenen diğer şehirler arasında İran’da Tahran, Mısır’da Kahire, Türkiye’de İstanbul ve Vietnam’da Ho Chi Minh yer aldı.

Nitrojen dioksit (NO2) kirliliği sorunu üzerine diğer kirleticilere nazaran daha az çalışma bulunuyor. Bu çalışmalar, gazı tespit edebilen sınırlı sayıdaki yerinde izleme istasyonları ile yapılıyor.

ABD’deki Sağlık Etkileri Enstitüsü’nden bilim insanları, Küresel Hava Durumu Raporu kapsamında, dünya çapında 7 binden fazla şehirde ince partikül (PM2.5) ve NO2 hava kirliliğinin küresel bir resmini derlemek için uydu ve saha verilerini kullandı.

Daha yoksul ülkeler partiküllerden kaynaklanan kirlilikten (çoğunlukla yanan veya endüstriyel kaynaklardan gelen yanmamış karbon veya enkaz parçaları) rahatsız olma eğilimindeyken, NO2 kirliliği sorunu konusunda daha az çalışıldığını buldular.

Kömürle çalışan elektrik santrallarının ve atıkların yakılmasının yanı sıra otomobil kaynaklı partikül kirliliği açısından en kötü şehirler Hindistan’daki Delhi ve Kalküta kentleri olarak belirlendi.

Bu iki şehri Nijerya’dan Kano ve Peru’dan Lima izledi. Güney Asya ve Afrika ilk 10’da yer alırken, Dakka, Karaçi, Jakarta, Lago ve Accra da listede yer aldı.

Çocuklarda Astıma Neden Oluyor

Rapora göre, son 10 yılda NO2 maruziyetinde en keskin düşüşleri gösteren en büyük şehirlerden 18’i Çin’deydi.

Sağlık Etkileri Enstitüsü başkan yardımcısı Robert O’Keefe ise şunları söyledi: “Çin bu 10 yılda hava kirliliği konusunda ilerleme kaydetmeye devam etti. Uzun vadeli bir yolculuk olmasına rağmen umut olduğunu, bu gelişme işlerin doğru yönde gidebileceğini gösteriyor.”

NO2, partikül kirliliği kadar ölümle yakından bağlantılı değil, ancak çocuklarda astım başlangıcı dahil olmak üzere çeşitli solunum problemlerine neden olabilir ve halihazırda duyarlı olanlar için solunum zorluklarını şiddetlendirebilir.

Otomobiller nitrojen dioksit kirliliğinin ana kaynağı ve eski araçlar modern modellerden çok daha fazlasını üretiyor.

Her yıl yayımlanan bu rapor daha önce, hem açık alan hem de kapalı alan hava kirliliğinin yaygın olduğunu ve neredeyse tüm insanların bunu bir şekilde deneyimlediğini, dünya çapında bebeklerin bu nedenle öldüğünü tespit etmişti. Bilim insanları konuyla ilgili bilgi eksikliğinden endişe duyduğundan, bu yılki baskı ilk kez NO2’ye odaklandı.

Yaklaşık 117 ülke PM2.5’i izlemek için izleme sistemlerine sahipken, sadece 74’ü NO2’yi izliyor.