;
Ekonomi Politika

IRENA’ya göre Hindistan 2070’ten Önce Karbon Nötr Olabilir

IRENA Genel Direktörü, Hindistan’ın enerjisinin %50’sini fosil olmayan yakıtlardan üretme konusundaki 2030 taahhüdüne ulaşmak için “doğru yolda” olduğunu söyledi.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Genel Direktörü Francesco La Camera, Hindistan’ın odağını çelik sektörünün karbondan arındırılmasına ve açık deniz rüzgar enerjisi geliştirmeye yöneltmesiyle, 2070 hedefinin öncesinde karbon nötr hale gelebileceğini söyledi.

La Camera, Hindistan’ın zorlukların üstesinden gelmek konusunda “çok ciddi” olduğunu ve açık deniz rüzgar enerjisi geliştirmekle çok ilgilendiğini ifade etti.

IRENA Genel Direktörü, Hindistan’ın enerjisinin %50’sini fosil olmayan yakıtlardan üretme konusundaki 2030 taahhüdüne ulaşmak için de “doğru yolda” olduğunu söyledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindistan’ın Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ile şu anda 151 GW’ın biraz üzerinde olan fosil olmayan enerji kapasitesini 2030’a kadar 500 GW’a yükseltmeyi hedefledi.

Hindistan’ın karadaki rüzgar kapasitesi 40 GW’ın üzerinde, şebekeye bağlı veya merkezi güneş enerjisi santrallarının kapasitesi ise 60 GW civarında.

Enerji, Çevre ve Su Konseyi (CEEW) düşünce kuruluşundan Vaibhav Chaturvedi, “Hindistan halihazırda açık deniz rüzgar enerjisi alanında pilot projeler araştırıyor, ancak teknolojinin hâlâ pahalı olması nedeniyle 2030’a kadar bu alana girme ihtimali düşük” dedi.

La Camera’ya göre hükümet, yeşil hidrojenin, CO2 emisyonlarını azaltmayı zor bulan çelik gibi sektörlere güç sağlamasını hedefliyor.

Hindistan, iklim hedeflerini karşılamak, yakıt için küresel bir üretim ve ihracat merkezi olmak için 2030 yılına kadar yılda beş milyon ton yeşil hidrojen üretmeyi planlıyor.