;
Politika

IRENA: Küresel Yenilenebilir Enerji Kapasitesi 2022’de Yüzde 10 Arttı 

yenilenebilir enerji

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin geçen yıl %9,6 arttığını ancak küresel ısınmayı sınırlamak için bu mevcut oranın üç katına çıkması gerektiğini söyledi.

IRENA’nın temiz enerji istatistiklerine ilişkin yıllık raporu, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin geçen yılın sonunda 3.372 gigawatt’a (GW) ulaştığını, bunun yaklaşık 295 GW veya bir önceki yıla göre %9,6 daha yüksek olduğunu söyledi.

Geçen yıl tüm yeni güç kapasitesinin yaklaşık %83’ü temiz enerji kaynaklarından sağlandı. IRENA Genel Müdürü Francesco La Camera, “Bu rekor büyüme, devam eden enerji krizinin ortasında temiz enerjinin direncini gösteriyor” dedi.

Ancak, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlayan bir yolda kalmak istiyorsak, temiz enerji kapasitesinin yıllık ilavelerinin 2030 yılına kadar mevcut seviyenin üç katına çıkması gerektiğini ekledi.

Raporda, güneş ve rüzgar enerjisinin yenilenebilir kapasite artışına hakim olduğu ve 2022’deki tüm net yenilenebilir ilavelerin %90’ını oluşturdukları belirtildi.

Yeni kapasitenin neredeyse yarısı Asya tarafından geldi. Çin, Asya’nın yeni kapasitesine 141 GW ekleyerek en büyük katkıyı yaptı.

Avrupa ve Kuzey Amerika’da yenilenebilir enerji sırasıyla 57,3 GW ve 29,1 GW büyürken, Orta Doğu, bir önceki yıla göre %12,8 artışla 2022’de devreye alınan 3,2 GW yeni kapasite ile yenilenebilir enerjide rekor düzeydeki en yüksek artışı kaydetti.

BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan yeni bir raporda, eğer dünyanın sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama şansı varsa ki bu küresel iklim paktı Paris Anlaşması’nda yer alan kilit bir hedef, emisyonların 2030’ların ortalarına kadar yarıya indirilmesi gerektiği ortaya kondu.

Raporda 2040 veya öncesi olarak tanımlanan yakın vadedeki emisyon azaltım hedeflerine ilişkin yeni bilgiler ilk kez veriliyor. 1,5 derece hedefinin tutturulması için önümüzdeki yıllarda yapılması gereken emisyon azaltımı bu rapor ile güncelleniyor. Buna göre dünya;

  • 2030 yılında %48% CO2 azaltımı
  • 2035 yılında %65 CO2 azaltımı
  • 2040 yılında %80 CO2 azaltımı
  • 2050 yılında %99 CO2 azaltımına gitmeli.

Raporda, seragazı emisyonlarını azaltmak ve insan kaynaklı iklim değişikliğine uyum sağlamak için birden fazla uygulanabilir ve etkili seçenek olduğunu söylerken, bu seçeneklerin halihazırda mevcut olduğunu da ekledi.

IPCC Başkanı Hoesung Lee rapor hakkında şöyle konuştu: “Etkili ve adil iklim eyleminin yaygınlaştırılması yalnızca doğa ve insanlar için kayıpları ve zararları azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda daha geniş faydalar sağlayacak. Bu Sentez Raporu, daha iddialı adımlar atmanın aciliyetinin altını çiziyor ve şimdi harekete geçersek, herkes için yaşanabilir, sürdürülebilir bir geleceği güvence altına alabileceğimizi gösteriyor.”