;
Afetler Bilim

İnsanlar Aşırı Hava Olaylarını Normalleştiriyor

Dünyaca ünlü akademik dergi Proceedings of National Academy of Sciences’ta yayımlanan yeni bir çalışma, 2,18 milyar tweet’i inceleyerek ABD’de toplumunun aşırı hava olaylarını nasıl algıladıkları üzerine eğiliyor. Çalışma, insanların aşırı hava koşullarını çok hızlı bir biçimde normalleştirdiğini ortaya koyuyor.

Proceedings of National Academy of Sciences’da yayımlanan “Rapidly declining remarkability of temperature anomalies may obscure public perception of climate change” (Sıcaklık anomalileri ile ilgili hızla düşen farkındalık iklim değişikliğinin kamuoyundaki algısını belirsizleştirebilir) adlı çalışmaya göre, son yıllarda giderek artan ve hayatlarında olumsuz etkiler bırakan afetlere karşı insanlar, suyu yavaş yavaş ısınan ve ama giderek kaynadığını fark etmeyen kurbağa gibi davranıyorlar.

2,18 milyar tweet’i inceleyen araştırma, insanların aşırı hava olayları olduğu zaman sosyal medyadan tepki gösterdiklerini ancak benzer koşullar bir sonraki yıl tekrarladığında daha az sosyal medya iletisi üretildiğini gösteriyor. İnsanların hava durumu algısı, son birkaç yıllık deneyimlerine göre hızla değişiyor.

İlgili çalışma, insanların sosyal medya yorumlarına göre, aşırı hava olaylarının yani aşırı sıcakların veya aşırı soğukların insan hayatındaki olumsuz etkisinin ise değişmediğini, benzer afetleri üst üste yaşayan bölgelerde, insanların duruma karşı önlem almak yerine durumu normalleştirdiğini gösteriyor.