;
Bilim

İngiltere’den İklim “Süper Bilgisayarı”na 1.4 Milyar Euroluk Yatırım

İngiliz hükümeti, iklim ve hava durumu tahminlerinde daha iyi hizmet sunan “süper bilgisayar”a 1.4 milyar euroluk yatırım yaptı.

Teknoloji harikası olarak tanımlanan “süper bilgisayar” iklim ve hava durumunun etkilerine dair daha kesin bilgiler sunmak için tasarlandı. İngiliz hükümeti ise, bu sistemin sağladığı hizmetin ekonomiye olumlu katkıları olacağını söyleyerek, 1.4 milyar euroluk yatırım gerçekleştirdi.

Hükümet, “dünyanın en güçlü iklim ve hava durumu süper bilgisayarı” olarak tanımlanan sistemin sağladığı verilerin iklim kaynaklı değişikliklere ve fırtınalara dair daha hızlı ve daha kesin tahminlerde bulunabileceğini, sel baskınlarında gidilebilecek en uygun yerlerin bulunmasına da yardımcı olabileceğini söyledi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

İngiltere merkezli MetOffice (Meteoroloji Ofisi) tarafından yönetilen sistem, şirketleri ve toplulukları hava durumu kaynaklı olaylara karşı daha iyi hazırlamak üzerine tasarlandı.

İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı (BEIS) da yaptığı açıklamada İngiltere enerji sektörünün geçtiğimiz yaz İngiltere’nin doğusunda yaşanan gök gürültülü fırtına sırasında elektrik kesintileri ve güç dalgalanmaları gibi durumların azaltılmasına yardımcı olmak için de sistemin daha ayrıntılı bilgi sağlamasını talep etti.

Geçtiğimiz haftalarda göreve atanan COP26’nın yeni başkanı Alok Sharma, bütün dünyanın hazırlandığı iklim eylemi yılı 2020 için hükümet politikalarının belirlenmesinde süper bilgisayardan toplanan verilerin de yardımcı olabileceğini belirtti.

Yeni süper bilgisayarın, Met Office’ın mevcut sisteminin 2022’de sonlanmasının ardından 10 yıl boyunca faaliyet göstermesi planlanıyor.

Met Office başkanı Profesör Penny Endersby, “1.4 milyar euroluk yatırım değişen bir iklimde daha dayanıklı bir dünya inşa etmek ve İngiltere genelinde düşük karbon ekonomisine geçişi desteklemeye yardımcı olmak adına gereken bilgileri sağlamaya yardımcı olacak” diye konuştu.

BEIS ayrıca, araştırmacılara en son teknoloji ve yazılım mühendisliği hizmetlerini sunabilmek adına, gelişmiş süper bilgisayar hizmetlerine 36 milyon euroluk yeni yatırımlar yapacağını da duyurdu. Ayrıca yapay zeka ile enerji depolama ve tedariki alanlarındaki çalışmaları desteklemek adına İngiltere genelindeki üniversiteler tarafından yürütülen yedi “Yüksek Performanslı Bilgi İşlem” hizmetine de finansman sağlandı.