;
Politika

İngiltere’de Belediyeler Emisyon Azaltım Hedeflerinden Uzaklaşıyor

İklim taahhütlerine rağmen, birçok yerel otorite ne kadar karbon ürettiklerinden bile habersiz. İklim acil durumu ilan edilmesine karşın iklim eylemi planlarının yetersizliği, belediyeleri karbon nötr hedeflerinden uzaklaştırıyor. 

Haber: Jane Dudman

Çeviri: Çisil Sevinç                      

Yeni bir ankete göre, İngiltere’deki birçok belediye meclisi ne kadar enerji tükettiklerini bilmiyor. Ankete göre, belediye meclislerinin %43’ü meclise bağlı binalarda kullanılan enerjinin ölçümünü yapmıyor veya ne kadar karbon ürettiğini bilmiyor.

İngiltere’de bulunan Elektrik Müteahhitleri Derneği (Electrical Contractors’ Association – ECA) enerji danışmanı Luke Osborne’a göre veriler oldukça endişe verici. Osborne, eğer acil bir değişiklik yapılmazsa meclislerin 30 yıldan az bir sürede karbon nötr hedefine ulaşmasının imkansız olduğunu söyledi.

Meclislerin %78’i yapılan ankette 2050 yılına kadar net sıfır hedefleri olduğunu belirtse de, %47’sinin konut, ofis ve diğer binalardan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik bir stratejisi yok.

2030 yılına kadar karbon nötr olacağını belirten 49 meclisten 11’i güncel karbon ayakizini bilmiyor.

Meclis binaları yüksek oranda karbondioksit (CO2) salımı yapıyor. ECA’ya göre ortalama olarak bir meclis yönetim binası yılda 1,234 tonluk CO2 salımından sorumlu. Genel olarak, İngiliz meclis merkezleri yılda 250 bin tondan fazla CO2 salımı yapıyor. Bu miktar, Londra – New York arası 150 bin uçuşun salımıyla eşdeğer.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Osbourne, birçok belediyenin enerji bakımından verimsiz ve eski binaları olduğunu ve LED ışıklara geçmek gibi hızlı ve basit önlemlerin alınabileceğini söyledi. “Çok fazla söz sanatı yapılıyor ancak eylem planları oldukça az” dedi.

İngiltere’de 408 belediye meclisi bulunuyor ve bunların 265’i (%65) iklim acil durumu ilan etmiş durumda. Acil durum ilan edenler arasında Nottingham, Bristol ve Oxford şehirleri bulunuyor.

Uzmanlara göre meclisler hükümet kesintilerinden ve iklim değişikliği konusunda ulusal bir standart olmamasından dolayı yeterince eyleme geçmiyor.

Exeter Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Jess Britton, “Bazı parlak planlar var, ancak bunlar genelde daha büyük metropolitan bölgeler için, yerel liderler ve belediye başkanları tarafından yürütülüyor” diyerek, iklim acil durumu ilan etmek ile gerçekçi bir plana sahip olmanın son derece farklı şeyler olduğunun altını çizdi.