;
Ekonomi Politika

İngiltere Rus Yakıtlarına Bağımlılığı Azaltmak için Petrol ve Gaz Üretimini Artırabilir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, planın net sıfıra yönelik baskıyı zayıflatmayacağı konusunda ısrarcı.

Boris Johnson, iklim kampanyacılarının muhalefetine ve kabinedeki bazı mevcut şüphelere rağmen, İngiltere’nin Rus kaynaklarından kurtulması için yerel gaz ve petrol üretimini artırmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Başbakan, İngiltere’nin, Kuzey Denizi’nde üretimi artırma yolları aradığını duyurdu. Ancak uzmanlar, bu üretimin önemli ölçüde artmasının 20 yıl alacağını ve yerel enerji faturaları üzerinde çok az etkisi olacağını belirttiler.

Basın toplantısında konuşan Johnson şunları söyledi: “Üzerinde durduğumuz noktalardan biri, kendi hidrokarbonlarımızın potansiyelini daha fazlasını kullanma olasılığı. Bu, CO2’yi azaltma taahhüdümüzden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Şu anda bir kriz olduğu gerçeğini yansıtmamız gerekiyor. Daha fazla hidrokarbon odaklı bir geçiş ile kendimize güvenimizi artırmalıyız.” Johnson önümüzdeki günlerde bir enerji tedarik stratejisi belirleneceğini söyledi.

Ülkenin Başbakanı Kuzey Denizi’ndeki üretime odaklandıkça, İngiltere’nin net sıfıra yönelik baskısının baltalanmayacağı konusunda da ısrar etti. Bunun yenilenebilir ve nükleere geçişi kolaylaştırmak için gerekli bir eylem olduğunu iddia etti.

Jonhson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile, Rus fosil yakıtlarının yasaklanması konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Ancak bunun hemen gerçekleşmeyeceğini ve her ülkenin kendi yolunda ilerleyeceğini sözlerine ekledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana küresel petrol ve gaz fiyatları artış gösterdi. Brent petrolün varil fiyatı 139 dolar ile 14 yıl içindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Gazın fiyatı da Cuma gününden bu yana %70 artış yaşadı ve iki yıl önceki seviyesinin 20 katına ulaştı.

Ancak, iklim kampanyacıları Jonhson’ın bu açıklamalarına tepki gösterdi. Greenpeace İngiltere’den Rebecca Newsom, “Boris Johnson, Rus gazına olan bağımlılığımızı acilen sona erdirmemiz gerektiği konusunda haklı, ancak Kuzey Denizi’nde daha fazla sondaj yapmak buna bir çözüm değil. Yeni gaz sahalarının açılması çeyrek yüzyıl alabilir. Ürün daha sonra küresel pazarda en yüksek teklifi verene satılacak ve enerji faturalarımız üzerinde hiçbir etkisi olmayacak. Evleri yalıtarak, ısı pompaları kurarak ve yenilenebilir enerjileri artırarak gaz bağımlılığımızı azaltmak çok daha mantıklı” dedi.

Hükümete, net sıfıra ve diğer hedeflere ulaşma konusunda tavsiyede bulunan iklim değişikliği komitesi, İngiltere’nin değişken fiyatlara maruz kalmasını azaltmanın en iyi yolunun fosil yakıt tüketimini azaltmak olduğunu duyurdu. Genel olarak, üretimde daha sıkı bir sınırlamayı ve keşfe karşı bir tutumu da destekledi.

Komite tarafından yapılan açıklamada, “İngiltere’nin petrol ve gaz keşiflerindeki herhangi bir artış, gelecekte Birleşik Krallık tüketicilerinin karşılaşacağı fiyatlar üzerinde en fazla marjinal bir etkiye sahip olacaktır” denildi.