;
Politika

İngiltere COP26’nın Ertelenme Çağrısını Reddetti

İngiltere, yeşil grupların COP26’nın ertelenmesine ilişkin çağrısını reddetti, müzakerelerin belirlenen zamanda gerçekleşeceğini açıkladı. 

1500’den fazla iklim ve çevre kampanya grubu ittifakı İklim Eylem Ağı (CAN), organizatörleri 31 Ekim – 12 Kasım için planlanan COP26 zirvesini ertelemeye çağırdı. Taleplerini ise koronavirüs aşısı eşitsizliği, yükselen seyahat ve konaklama masrafları ve dünyanın birçok yerinde COVID-19 enfeksiyon oranlarının artmasına dayandırdılar.

CAN yaptığı açıklamada, “Sadece iki ay kala, İngiltere’nin ‘normal ve kapsayıcı bir COP26’ yaratma vizyonu için zaman tükendi. Kasım ayının başlarında güvenli, kapsayıcı ve sadece küresel bir iklim konferansının imkansız olacağı açık” dedi.

CAN’ın ilgili endişelerine yanıt olarak, COP26 Başkanı Alok Sharma, geçen ay yayımlanan en son IPCC raporunun “COP26’nın bu Kasım ayında yapılması gerektiğinin altını çizdiğini” söyledi. Zirve halihazırda bir yıl ertelenmişti.

Sharma, “Tüm ortaklarımızla kapsamlı, erişilebilir ve COVID azaltma önlemlerini içeren güvenli bir zirve sağlamak için yorulmadan çalışıyoruz” dedi.

CAN yüz yüze bir etkinlik ile devam etmenin, özellikle İngiltere’nin “COVID-19 kırmızı listesinde” yer alan gelişmekte olan ülkelerden birçok hükümet delegesini, kampanyacıyı ve gazeteciyi dışlayacağını savundu.

Kırmızı Liste ülkesinden gelen tüm COP26 delegelerin, aşılanmışsa beş gün, aşılanmamışsa 10 gün boyunca karantinada kalması gerekiyor. CAN, “Mevcut koşullar altında, iklim acil durumunun ön hatlarında olanların tam ve anlamlı temsili mümkün değildir” dedi.

Gelişmekte olan ülke delegelerinin aşılarının yavaş teslimatına yönelik bir hayal kırıklığı var. Birçoğu, konferans için zamanında aşılanıp aşılanamayacakları veya pahalı seyahat masraflarını karşılayabilecekleri konularında endişeli.

İngiltere hükümeti defalarca “şimdiye kadarki en kapsayıcı COP’a” ev sahipliği yapmak istediğini söyledi. Geçen hafta, AstraZeneca’nın ilk dozlarının bu haftadan itibaren BM iklim değişikliği kayıt portalı aracılığıyla talep eden her delegeye uygulanacağını açıklamıştı.

Salı günü yaptığı açıklamasında, Sharma, İngiltere hükümetinin, aşılama durumlarından bağımsız olarak, “COVID-19 Kırmızı Listesi”nde yer alan ve COP26’ya gelen delegelerin tam karantina maliyetlerini karşılayacağını söyledi. Karantina konaklamaları hükümetin MQS sistemi aracılığıyla rezerve edildiğinde geçerli olacak.

Bir kaynak, Climate Home News’e, bunun yaklaşık 11 milyon sterline (15m $) mâl olduğunu söyledi. COP26 ekibi sözcüsü herhangi bir tahmin vermeyi reddetti.

Geçen hafta, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Glasgow’daki iklim ekibine liderlik edecek olan Aimé Mbuyi Kalombo, İngiltere’nin karantina maliyetini ödeyecek şekilde destek vermeden, delegasyondan birçok kişinin müzakerelere katılamayacağını söyledi.

CAN yüzyüze görüşmelerin yapılması durumunda zengin ülkelerin, aşıların gelişmekte olan ülkelerde üretilmesini sağlayacak patent ve desteği sağlaması gerektiğini söyledi. COP26’yı erteleme çağrısının, iklim eyleminin ertelenmesi ya da iklim görüşmelerinin boykotunu ifade etmediğini de ekledi.

Etiketler