;
Politika

İngiltere 2040’tan İtibaren Tüm Yeni Dizel ve Benzinli Ağır Vasıtaları Yasaklıyor

İngiltere, 10 yıl sonra bütün ulaşım ağında net sıfır emisyon elde etmeyi amaçlayan daha geniş bir yeşil girişim paketinin parçası olarak 2040’tan itibaren yeni benzinli ve dizel ağır vasıtaların satışını yasaklıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın hükümeti, bu yıl İskoçya’da COP26 olarak bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nı düzenlemeye hazırlanırken İngiltere’nin çevresel referanslarını yükseltmeye çalışıyor.

Hükümet, 2035’ten itibaren daha küçük dizel kamyonların ve 2040’tan itibaren veya mümkünse daha önce 26 tondan daha ağır olan daha büyük dizel kamyonların satışını yasaklayacağını açıkladı.

Ayrıca, 2050 itibarıyla net sıfır demiryolu ağı oluşturma ve 2040 itibarıyla net sıfır yurtiçi havacılık emisyonu sağlama planlarını da ortaya koydu.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, “Dekarbonizasyon sadece teknokratik bir süreç değil. Bu, ulaşımın yaşam kalitesini ve ekonomiyi iyi biçimlerde nasıl şekillendireceğini sağlamamızla ilgili. Bu, insanları bir şeyler yapmaktan alıkoymak değil, aynı şeyleri farklı yollarla yapmalarını sağlamakla ilgili” dedi.

Dünya liderleri fosil yakıtlı içten yanmalı motorları rafa kaldırarak karbon emisyonlarını azaltmaya çalışırken, İngiltere 2030’dan itibaren yeni dizel ve benzinli arabaların satışını yasaklama sözü verdi.

Havacılık konusunda hükümet, 2050 itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için herkesin tatiller, aile ve iş ziyaretlerinde iklim değişikliğine katkıda bulunmadan uçmaya nasıl devam edebileceğine dair eylem planı görüşmelerini başlattığını da açıkladı.