;
Bilim

İmamoğlu: İklim Krizi Etkisini Gösteriyor

iklim krizi

İstanbul’da aşırı yağış nedeniyle bazı semtlerde caddelerde gölü döndü, araçlar yollarda mahsur kaldı, yurttaşlar zor anlar yaşadı. Beykoz’da göçük altında kalan bir kişiyi kurtarma çalışmaları devam ederken, İmamoğlu iklim krizinin yüzünü yaz ortasındaki yağışlarla gösterdiğini söyledi.

İstanbul Valiliği, İstanbul’da yaşanacak aşırı yağışlar nedeniyle yurttaşları uyarmıştı. Açıklamada, “Pazartesi (Yarın)  ilk saatlerden itibaren İstanbul’da sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; aralıklı ve yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel ve su baskınına karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” ifadelerine yer verilmişti. Bilim insanlarına göre iklim krizi aşırı yağışlar, orman yangınları ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının şiddetini ve sıklığını artırıyor.

Aynı şekilde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) kuvvetli yağış uyarısında bulunurken İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da yurttaşları hava durumu ile ilgili bilgilendirmekle birlikte yeni uyarılarda bulundu.

Yoğun Sağanak Geçişleri

AKOM’un sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, “Sabah saatlerinde Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde etkili olan sağanak yağmurun ilerleyen saatlerde etkisini artıracağı, öğle saatlerine kadar gök gürültüsü ve şimşekle beraber yer yer yoğun sağanak geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki saatlerde Anadolu yakasında yoğun yağış geçişleri yaşanması beklenmektedir” denildi.

İstanbul’da beklenen gök gürültülü kuvvetli sağanak yağış, sabah saatlerinden itibaren etkisini artırdı. Kentin birçok noktasında aşırı yağış nedeniyle araçlar mahsur kaldı. Ayrıca, tarihi Mısır Çarşısı’na çıkan yolları su bastığı öğrenildi. Maltepe’de yollar göle döndü; Altayçeşme Mahallesi’nde otomobiller yolda mahsur kaldı. Kentin en işlek yerlerinde yağış nedeniyle bazı yurttaşlar zor anlar yaşadı.

“İklim Krizi Yüzünü Gösterdi”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu AKOM’dan yaptığı canlı yayında, iklim krizinin etkin halinin yazın ortasındaki yağışlarla yaşandığını söyledi. İstanbul genelinde 45-100 kilogram arasında yağmur düştüğünü belirten İmamoğlu, yağışların mevsim normallerinin dört katına çıktığını, 35-40 dakikada veya bazı bölgelerde bir buçuk saatte bu oranlara ulaşıldığını vurguladı.

“İklim krizi hepimizin temel sorunu… Üç-dört gün sonra Meteoroloji’den gelen bilgilere göre, 35 derece bir hava sıcaklığına karşı, bu defa bu konuda vatandaşlarımızı uyaracağız” diyen İmamoğlu, iklim değişikliği ile mücadelede el birliği ile harekete etmek zorunda olduğumuzu sözlerine ekledi.

Bir yaralanma veya kaza bilgisini almadıklarını dile getiren İmamoğlu, gelen ihbarların yetkililerle birlikte takip edildiğini aktardı. Yarın öğleden sonra ayrılana kadar yağmurların devam edeceği bilgisini veren İmamoğlu, mecbur kalmadıkça yurttaşların araçla trafiğe çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.