;
Politika

İlk Kez Bir Papa COP’a Katılacak

papa

Papa Francis Çarşamba günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki ay Dubai’de başlayacak COP28 iklim müzakerelerine katılacağını söyledi. Böylece 1995’te başlayan BM iklim zirvelerine bir papa ilk kez katılmış olacak.

Papa, İtalya’nın devlet destekli RAI televizyonu TG1 haberlerine verdiği röportajda 1-3 Aralık tarihlerinde Dubai’de olmayı planladığını söyledi. COP28 ise 30 Kasım’dan 12 Aralık’a kadar devam edecek.

Dubai’de, Papa’nın yaptığı son çağrıyı yineleyerek küresel ısınmayı sınırlamak için bir kez daha eylem çağrısında bulunması bekleniyor.

Papa verdiği röportajda küresel ısınmadan bahsederek “Bunu durdurmak için hâlâ zamanımız var” dedi ve ekledi: “Bizim, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği tehlikede. Biraz sorumluluk gerekiyor.”

86 yaşındaki Papa Francis, çevrenin korunmasını papalık döneminin ayırt edici özelliklerinden biri haline getirdi ve geçen ay COP28 Başkanı Sultan Al-Jaber ile bir araya geldi.

Papa Francis, 4 Ekim’de, gezegen “kırılma noktasına yaklaşırken” insanlığın buna yol açtığı nedenleri görmezden gelemeyeceklerini veya bilimle alay edemeyeceklerini söyleyerek, iklim inkarcılarına ve ayak sürüyen politikacılara tutumlarını değiştirmeleri için çağrıda bulunmuştu.

Laudate Deum, son zamanlardaki aşırı hava olaylarını hatırlattı ve defalarca COP28’in karşı karşıya olduğu zorluklara değinmişti.

Papa Francis, Dubai’deki başarısızlığın “büyük bir hayal kırıklığı yaratacağını ve şimdiye kadar elde edilen her türlü iyiliği tehlikeye atacağını” da eklemişti.

Devlet başkanları genellikle konferansların açılış oturumlarına katılırken, açılış konuşmalarını yapıyorlar. Bu tür müzakereler aynı zamanda ikili görüşmeler için de bir fırsat olarak görülüyor.