;
Ekonomi

İklim Krizini Önlemek için Gereken Fon Miktarı Son 20 Yılda Yüzde 800 Arttı

Rapora göre yoksul ülkeler son beş sene içinde 63-75 milyar dolar tutarında acil insani yardım talebinde bulundu ancak 35-42 milyar dolar tutarında yardım alabildi.

İngiltere merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, son 20 yılda küresel ısınmanın getirdiği sonuçlar nedeniyle iklim felaketleri için gerekli fon miktarının %800 seviyesinden daha fazla bir oranda arttığını açıkladı.

The Guardian’ın haberine göre, Oxfam’in raporunda, bu miktarın sadece yarısının donör ülkeler tarafından karşılandığı belirtildi. Buna göre, yoksul ülkeler, son beş sene içinde 63-75 milyar dolar tutarında acil insani yardım talebinde bulundu, ancak 35-42 milyar dolar tutarında yardım alabildi. Oxfam, bu durumu kınayarak, söz konusu miktarın “acı verecek derecede yetersiz olduğunu” belirtti.

“Varlıklı Ülkeler Tüm Sorumluluğu Üstlenmeli”

Oxfam’in İngiltere temsilcisi Danny Sriskandaraja, finansal eksikliği “kabul edilemez” bulduğunu söyleyerek, “Zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin değişen iklime adapte olmasına yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolar finansman sağlama sözünü tutmuyor. İngiltere gibi varlıklı ülkelerin, karbon emisyonları nedeniyle oluşan zarar için tüm sorumluluğu üstlenmeleri ve iklim değişikliğinin yoksul ülkelerde yarattığı zarar karşısında yeni finansmanlar sağlamaları gerekiyor” açıklaması yaptı.

Oxfam’in raporuna göre, Birleşmiş Milletler (BM) ilk defa 2017 senesinde insani yardım taleplerinin nedenlerinin arasında iklim değişikliğini “ana faktörden” biri olarak açıkladı. 2000 senesinde bu taleplerin %35.7’si iklim kaynaklı olarak belirtilirken, 2021 senesinde gelindiğinde bu rakam %78’e çıktı. Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre, önümüzdeki sekiz sene içinde iklim felaketlerinin sayısı %40 oranında artış gösterecek.

Zengin Ülkeler Küresel Karbon Emisyonlarının %37’sinden Sorumlu

Oxfam’ın raporunda, Somali, Etiyopya, Kenya ve Güney Sudan’ın kuraklık nedeniyle büyük bir tehlike altında olduğunun altı çizilirken, bu dört ülkenin toplam küresel karbon emisyonunun sadece %0.1’ine sebep olduğu belirtildi. Ancak dünyadaki zengin ülkeler, toplam emisyonların %37’sinden sorumlu.

BM İklim Müzakereleri En Az Gelişmiş Ülkeler (LDCs) Başkanı Madeleine Diouf Sarr, Oxfam raporunun sonuçlarının çok “çarpıcı” olduğunu söyleyerek, iklim krizi konusunda zengin ülkelerin sorumluluk alması çağrısında bulundu. Sarr, “Zengin ülkelerin bu kriz konusunda tarihi bir sorumluluğu var; neden yarattıkları pisliği temizleme konusunda katkıda bulunmuyorlar?” tepkisi verdi.

“Save the Children” (Çocukları Koruyun) isimli yardım kuruluşu, dün yaptığı açıklamada Somali’nin son 40 yılın en kötü kuraklığı ile karşı karşıya olduğu ve bu nedenle ülkedeki yarım milyondan insanın evlerini terk ettiğini duyurmuştu. Somali’de 2011 yılında uzun süreli bir kuraklık nedeniyle kıtlık krizi baş göstermiş, yarısından fazlası çocuk olmak üzere 250 bin kişi hayatını kaybetmişti.