;
Ekonomi

“İklim Krizi Şirketlerin Kârlılığını Ciddi Şekilde Etkileyebilir”

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün 2020 yılı toplantısında açılış konuşmasını yapan Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, şirket kârlılıklarının iklim değişikliğinden etkilenebileceğini belirtti.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) 2020 yılı toplantısında ülkenin enflasyon hedeflerini değerlendiren Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, “Şu an için Japonya’da enflasyon negatif olsa da gelecek yılın enflasyon oranları pozitif olacaktır” dedi ve ekonomik toparlanma ile beraber enflasyonun da artacağını belirtti.

Bloomberg’den Erol Oytun Ercan’ın haberine göre Kuroda, daha fazla mali teşvik olup olmayacağı sorusuna ise “Gerektiğinde daha fazla tedbir almaktan çekinmeyiz” cevabını verdi.

Pandemi sürecinde getiri eğrilerinin kullanılmasını yorumlayan Kuroda, getiri eğrisi kontrolünün genişlemeci etkiler yaratmakta başarılı olduğunu belirterek, “Getiri eğrisinin iyi bir yanı da para politikası ile maliye politikası arasındaki uyumu sağlaması” dedi.

Getiri eğrisi kontrolünün uzun dönemli faizleri düşürerek hükümetin düşük faizlerle borçlanmasını sağladığının altını çizen Kuroda, “Getiri eğrisi kontrolü ekonomik aktivitenin devamlılığı ve hükümetin COVID-19 ile mücadelesini desteklemesi açısından son derece pozitif” diye ekledi.

“Şu An için Temel Gelir Sistemine İhtiyacımız Yok”

Japonya’nın bir temel gelir programı uygulayıp uygulamayacağı ile ilgili bir soruya sağlık ve emeklilik sisteminden bahsederek cevap veren Kuroda, “Japonya’da çok iyi ve kapsamlı bir sağlık sistemine sahibiz, fakat bizim problemimiz yaşlanan toplumdan ötürü emeklilik sistemi” dedi.

Emeklilik sisteminin şu an önceki zamanlara göre daha sürdürülebilir olduğunu vurgulayan Kuroda, ileride sağlık harcamalarının artabileceğini ve hükümetin bu sistemi rasyonelleştirmek niyetinde olduğunu belirtti.

Kuroda temel gelir programı ile ilgili soruya, “Şu an için negatif gelir vergisi ve temel gelir sistemine ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum” diye cevap verdi.

“İklim Değişikliğinin Şirket Kârlılığı Üzerinde Ciddi Etkileri Olabilir”

Japonya Merkez Bankası’nın sürdürülebilir ve yeşil finans çabalarını aktaran Kuroda, iklim değişikliğinin finans sektörüne doğurabileceği potansiyel risklerle ilgili bir çalışma grubunda olduklarını belirterek, “Bu konu çok önemli. İklim değişikliğinin şirket kârlılığı üzerinde ciddi etkileri olabilir” dedi.

Kuroda, merkez bankalarının yeşil tahvil alımını ise finans sektöründen ayrı şekilde “biraz daha farklı bir olay” olarak niteledi.

“Merkez bankalarının yeşil tahvil alması iklim değişikliğinin finansal sistem için oluşturduğu risklerden bağımsız olarak merkez bankalarının iklim değişikliği politikaları ile ilgili” diyen Kuroda, “İklim değişikliği politikaları hükümet tarafından uluslararası iş birliği çerçevesinde uygulanmalı” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi