;
Ekonomi

İklim Krizi Asya’ya Yıllık 4,7 Trilyon Dolara Mâl Olacak

Yeni yapılan bir araştırmaya göre iklim krizi, Asya’nın GSYH’sinde yıllık 4,7 trilyon dolarlık bir azalmaya neden olabilir.

McKinsey & Co.’nun yayımladığı son rapora göre, ölümcül ısı dalgaları, seller ve tayfunlar Asya Pasifik’te daha fazla görülmeye başlandı. Bu nedenle bölge dünyanın diğer taraflarına nazaran daha büyük bir iklim krizinin etkisi altında.

Özellikle açık havada çalışan yüksek sayıda yoksul insanın bulunması, en kırılgan noktalardan biri olmanın başında eliyor. McKinsey’nin raporuna göre, 2050 yılına kadar, iş kaybı sebebiyle yıllık GSYH’de 4,7 trilyon dolar düşüş olabilir.

Rapor, seragazı emisyonlarını kesmekte başarısız olup, dünyanın 2050 yılında 2 derece ısınması senaryosu üzerinden hareketle yazılmış. Bu durumda 500 ile 700 milyon insan Hindistan’da, Bangladeş’te ve Pakistan’da canlı çıkmaları mümkün olmayan sıcak hava dalgalarına maruz kalacak. Açık havada yürütülen işlerin bitmesi, bu üç ülkede GSYH’nin %7’si ile %13’üne mâl olacak. Bu da kıta genelinde 2,8 trilyon dolarla 4,7 trilyon dolar arası bir kayba eşdeğer.

Ayrıca raporda, 2050 yılında, aşırı yağışların üç dört katına çıkacağı, Japonya, Çin, Güney Kore ve Endonezya’da nehir taşkınlarının 1,2 trilyon dolar hasara yol açacağı tahmin ediliyor. Avustralya’da ise kuraklık baş gösterecek ve ülkede 2050 yılına kadar olan yılların %80’ini kuraklık yaşanacak.

Raporun yazarlarından ve şirketin Asya başkanı Oliver Tonby” Bu ülkelerdeki insanlar ve şehirler için cesur adımlar atılması gerekiyor. Eğer bu adımlar atılırsa ve sürdürülebilir bir hal alırsa olumlu sonuçları hep birlikte görebileceğiz” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi