;
Ekonomi

İklim için Otomotiv Sektörüne Yatırım Petrol Sektörüne Yatırımdan Farksız

otomotiv

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, otomotiv şirketlerine yatırım yapmak neredeyse bir petrol şirketine yatırım yapmak kadar euro başına karbon fonu sağlıyor.

Transport & Environment tarafından yeni duyurulan bir çalışma 2020 yılına dair verileri kullanarak otomotiv sektörüne yatırım yapmak isteyenler için çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Çalışma, petrol devleri Shell, BP ve Exxon Mobil’e bir milyon euroluk yatırımın yaklaşık 5 bin ton karbondioksiti finanse ederken, aynı miktarın otomobil sektöründe ortalama 4.500 tonu finanse ettiğini gösterdi.

Araştırmacılar, dünyanın en büyük dokuz otomotiv şirketinin araçlarından ömürleri boyunca yayılan ortalama karbon ve filolarının büyüklüğü ve yapısı hakkında veriler kullandılar.

Bulguların, 2023’te yürürlüğe girecek yeni AB kuralları kapsamındaki yatırımlarının – Kapsam 3 olarak biliniyor – ömür boyu emisyonlarını yakında açıklaması beklenen AB finans kurumları için önemli sonuçları var.

Şimdiye kadar finans kuruluşları, üretim sürecinde ortaya çıkanlara atıfta bulunarak, yatırımlarının yalnızca Kapsam 1 ve 2 olarak adlandırılan emisyonlarını açıklamakla yükümlüydü.

Ancak otomobil üreticilerinin sürdürülebilirlik raporlarında mevcut olan kendi hesaplamalarının gösterdiği gibi, otomobiller için emisyonların %98’i, aracın ömrü boyunca araca güç sağlamak için kullanılan yakıttan üretiliyor.

Araştırmacılar, yatırımcıların yatırımlarının çevresel güvenilirliğini kanıtlamak için artan baskı altına girdiği bir zamanda, denkleme Kapsam 3’ün eklenmesinin araba stoklarının çok daha kirli görünmesine neden olacağı konusunda uyarıyor.