;
Politika

Belçika’da Binlerce Kişi İklim Eylemi için Yürüdü

Belçika’nın Gent şehrinde toplanan binlerce kişi hükümetin iklim politikasını eleştirerek, küresel ısınmaya dikkat çekti. Göstericiler arasında 16 yaşındaki ünlü iklim aktivisti Greta Thunberg ve Yeşiller Partisi Genel Başkanı Meyrem Almacı da vardı.

Belçika’da, binlerce kişi Gent şehrinin Sint-Pietersplein meydanında iklim için toplandı. Eyleme Greenpeace ve birçok sivil toplum örgütü de destek verdi. Öğrenciler arasında iklim değişikliği ile mücadele eylemlerinin başlatılmasını sağlayan ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda dünyada bir sembol haline gelen İsveçli genç aktivist Greta Thunberg de vardı. Thunberg, “İklim için okul grevi” yazılı pankartıyla ilgi odağı oldu.

Göstericiler, hükümetin iklim politikası konusunda daha etkili kararlar almasını talep etti. Taşıdıkları pankart ve dövizlerle küresel ısınmaya dikkat çekti. Göstericiler, 26 Mayıs günü Belçika’da düzenlenecek federal ve bölgesel seçimlere kadar eylemlerin devam edeceğini belirtiyor.

Greenpeace’ten Joerie Thijs yaptığı açıklama, “Hükümetin iklim politikasını protesto etmemiz için geç kaldığımızı düşünüyorum. Özellikle Gent kentinde bu protesto için seferber olduk. Sıcak bir haftayı iklim değişikliğine bağlamak çok zor. Ancak havanın mevsim normallerinin üstünde olduğunu biliyoruz. Daha sık kuraklık görüyoruz” dedi.

Meyrem Almacı ise şunları söyledi: “Gent kentinde dolaşım planı ile yaşam ve hava kalitesinde çok büyük gelişmeler elde ettik. Kış henüz bitmedi ama yine de pek çok kişi gösteriye ceketsiz, hatta şortla katıldı. Hava sıcaklığı şu anda 15 derece. Herkes bunun normal olmadığını biliyor.”