;
Politika

İklim Eylemindeki Genç Kızlara Yönelen Nefret

Aralarında çoğunlukla kızların yer aldığı genç iklim aktivistlerinin kimlikleri sosyal medya üzerinden ifşa ediliyor, bu gençler tacize uğruyor ve küçük düşürülüyor.  

BuzzNews’ten Zahra Hirji’nin yazısından derlenmiştir.                  

Haber: Gülce DEMİRER

11 yaşındaki Lilly Platt, 25 Ağustos sabahı Brezilya’da Amazon yerlilerinin ormansızlaştırmaya karşı konuşmalarının yer aldığı bir videoyu Twitter üzerinden paylaşmıştı. Bir saat içerisinde troll hesaplar Lilly’nin paylaşımının altına cinsel içerikli yorumlarda bulunmaya başladı.

Bu saldırının üzerine Lilly’nin annesi Eleanor Platt, Twitter üzerinden bu saldırgan yorumlarda bulunan hesapları engellemekten başka bir şey yapamadığını söyleyip, gören herkesin bu hesapları şikayet edip engellemesi talebinde bulundu ve 10 bin takipçisi bunu yaptı.

Utrecht, Hollanda’da yaşayan Lilly gibi birçok genç iklim aktivisti, yaklaşık bir yıldır her cuma iklim krizine dikkat çekmek için giderek büyüyen, oldukça yorucu bir küresel hareketin öncülüğünü yapıyorlar. 20 Eylül’de dünya çapında küresel iklim grevine 4 milyon kişi katıldı ve saldırılara maruz kaldılar. BuzzFeed News aşağılama, tehdit ve hakaret mesajlarına maruz kalan ve bu durum artık günlük normalleri haline gelmiş onlarca çocuk ve ailesiyle röportaj yaptı.

Fosil yakıt şirketleri, bilimsel bir gerçeklik olan küresel ısınmayı sorgulayan kampanyaları ve araştırmaları desteklediği gibi kişisel saldırılar da iklim inkarcılığının “el kitabının” bir parçası.

2009’da yaşanan ünlü Climategate olayında, bilim insanları e-postalarının hack’lenmesi üzerine ölüm tehditleri alıyorlardı. İklim değişikliği politikası, küresel siyasetin karanlık eğilimlerini yansıtmaya başladığında, sosyal medyanın göz dağı verme, meme’ler ve dezenformasyon gibi yöntemlerle bir silah haline gelmesi, iklim inkârcılığının baskın aracı oldu.

Ancak yeni iklim hareketinin yükselişi daha görünür ve özellikle hassas bir grubu hedef alıyor: Çocuklar.

Bunun bugün için en gözle görünür örneği iklim eyleminin yıldızı Greta Thunberg. 16 yaşındaki İsveçli aktivist geçtiğimiz yıl tek başına başlattığı iklim eylemiyle, sosyal medyada iklim eylemciliğine karşı yapılan saldırıların ana odağı oldu. İklim bilimi inkarcıları, sağ kanat medya uzmanları ve politikacılar, örgülü saçlarından Asperger’ine ve grevlerindeki motivasyonuna kadar Greta’ya gözlerini diken en yüksek statülü kişiler.

14 Ağustos’ta Greta, New York’ta gerçekleşen İklim Eylemi Zirvesi’ne katılmak adına Atlantik Okyanusu’nu geçmek için yelkenli yolculuğuna çıktığında, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin eski fon destekçisi Arron Banks Twitter üzerinden “Ağustos ayında yat kazaları yaşanır” yazmıştı. Greta’nın ABD’ye gelişinin ardından, aşırı sağ gruplarla bağlantılı Kanadalı bir siyasetçi Maxime Bernier ise “suçlanmalı ve saldırılmalıdır” diye yazdı. Twitter üzerinden kışkırtıcı şeyler yazan muhafazakâr Dinesh D’Souza küresel iklim grevinin ardından Greta’yı Nazi propagandası yapan çocuklara benzetti. Donald Trump ise Twitter’da alaycı bir şekilde “Parlak ve mükemmel bir geleceği dört gözle bekleyen çok mutlu bir genç kıza benziyor. Gördüğüme sevindim!” yazmıştı.

BuzzFeed News’te yayımlanan bir analize göre bot hesaplardan atılan 5000’e yakın tweet’te Greta ismi geçiyor. Ancak sadece Greta değil. Başka birçok genç kız daha sosyal medya üzerinden linçe maruz kalıyor. Bu saldırılar troll ve bot hesaplardan yapılıyor. Daha küçük olan aktivistler, aileleri hesaplarını sürekli kontrol altında tuttuğu için bundan korunurken, çoğu genç için herhangi bir filtre bulunmuyor. 17 yaşındaki iklim aktivisti Jamie Margolin Twitter’da yaşadıklarını “Çok fazla kaygı bozukluğu yaşamaya başlıyorsunuz” şeklinde tanımlıyor.

Sekiz yaşındaki iklim aktivisti Havana Chapman-Edwards’ın annesi Bethany Edwards, BuzzFeed’e “İşin çirkin kısmı bu kızların sosyal medyanın en karanlık ve şeytani tarafına her gün maruz kalmaları” diyor. Siyahi olan Havana, ırkçı mesajlar, ölüm tehditleri almış ve ailesinin daha sonra cinsel suç işlemiş olduğunu öğrendiği bir adam Havana ile iletişime geçmiş.

Texas Teknik Üniversitesi’nden iklim bilimci Katharine Hayhoe, “Ortalama her gün en az bir kişiyi” Twitter blok listesine eklediğini söylüyor. Hayhoe, iklim aktivisti gençlerin sesi daha yüksek çıkmaya başladıkça, daha fazla hedef haline geldiklerini söylüyor. “Etkili olan herkese saldırıyorlar. Etkimiz arttıkça, saldırıların şiddeti de artıyor” diyor.

Greta, Ağustos 2018’de 15 yaşındayken İsveç Parlamentosu önünde iklim grevine tek başına başladığında bir Facebook paylaşımına göre ailesinden herhangi bir destek almıyordu. Greta’nın hızlıca büyüyen iklim grevine şu an gençlerin çoğunlukta olduğu milyonlarca insan katıldı. Lilly’de Greta’nın grevine ilk katılanlardan biriydi.

Ancak Greta’nın popülerliği arttıkça ona karşı çıkanların sayısı da artmaya başladı. Greta’nın ilk grevlerinde aldığı saldırılara karşı Lilly onu savundu. Daha sonra saldırılar Lilly’ye yöneltildi ve bu sefer de Greta onu savunmaya geldi. Twitter üzerinden “Lilly beni savunduğu için birçok ‘cesur’ anonim trol hesaptan nefret dolu saldırılara maruz kaldı. Lütfen Lilly’yi takip edin ve destek olun” yazdı.

Geçtiğimiz sene Kasım ayıda Avustralya Başbakanı Scott Morrison “Okullarda daha çok eğitim daha az aktivizm” çağrısında bulunmuştu ve Lilly de sosyal medyadan Morrison’ı eleştirmişti. Avustralya basınının Lilly’nin yorumlarını paylaşmasıyla Lilly’nin ve ailesinin telefonları hack’lenmişti.