;
Politika

İklim Endişeleri Nedeniyle AB Enerji Şartı Anlaşmasından Çıkacak

enerji şartı anlaşması

Yetkililer, AB üyelerinin, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını baltalayacağı endişesi nedeniyle uluslararası enerji anlaşmasından ortaklaşa çekilme konusunda anlaştıklarını açıkladı.

1998 Enerji Şartı Anlaşması, enerji şirketlerine yatırımlarını zarara uğratan politikalar nedeniyle hükümetlere karşı dava açmalarına hak tanıyor. Son yıllarda anlaşma, fosil yakıt santrallarını kapatmayı gerektiren adımlara karşı çıkmak adına kullanılıyor.

Avrupa Birliği’nden (AB) iki yetkili, AB ülkeleri bakanlarının Brüksel’deki toplantıda anlaşmadan çıkma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Karar şimdi vekillerinin onayını almak üzere Avrupa Parlamentosu’na gidecek. Parlamentonun daha önce anlaşmadan çıkmayı teşvik ettiği düşünüldüğünde kararın muhtemelen onay alacağı öngörülüyor.

Temmuz ayında Danimarka, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Polonya, İspanya ve Hollanda gibi üye ülkelerin çoğunun iklim değişikliği endişelerini gerekçe göstererek anlaşmadan çıkmayı planladıklarını duyurmasının ardından, koordineli bir şekilde AB’nin anlaşmadan çıkması önerilmişi.

AB ülkeleri, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Macaristan gibi ülkelerin anlaşmada kalmak istemesi sonucunda çıkış konusunda şimdiye kadar bir karar almadı. Diğerleri ise anlaşmayı modernleştirme çabalarının, ülkelerin bu anlaşmadan çekilmesiyle boşa gideceğinden endişe ediyordu.

Bu endişeleri gidermek için AB, geçen hafta üye ülkelerinin anlaşmadan ayrılmadan önce reformların geçmesine müsaade etmesini önerdi. Bu öneri, anlaşmanın kilidini açmış gibi görünüyor.

Müzakereleri organize edecek Belçika’nın AB Başkanlığı’nda çalışan bir kişi Reuters’a verdiği demeçte, AB ülkelerinin anlaşma reformlarını kabul etme önerisini Mayıs ayında onaylayacağını ifade etti.

Anlaşmayı imzalayan yaklaşık 50 ülke geçen yıl reformları kabul etti. Buna karşın AB’nin onayı olmadan bunların yürürlüğe girmesi pek olası değildi.

En önemli reformlardan biri, Japonya ve Türkiye gibi tam AB üyeliği bulunmayan ülkelerdeki enerji şirketlerinin bloktaki mevcut yatırımların korunmasından yararlanacağı sürenin 20 yıldan 10 yıla indirilmesi.