;
Ekonomi Politika

İklim Aktivistleri Barclays Binasına “Sahte Petrol” Püskürttü

Extinction Rebellion aktivistleri, Barclays’in ana binasına spreyle “sahte petrol” sıkarak, bankaya fosil yakıtlardan çekilme çağrısında bulundular.

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) aktivistleri Londra’da, Barclays’in ana binasına spreyle sahte petrol sıktı, bankanın fosil yakıtlardan çekilmesi için çağrıda bulundular. Binanın önünde “Fosil Yakıtları Durdur” pankartı da açıldı.

Yeni bir rapora göre, Birleşik Krallık’ta bankalar Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıt projelerine 158 milyar pound fon sağladı. Rapora göre, Avrupa’nın fosil yakıt finansmanındaki en kötü bankası Barclays ise 90 milyar pound fon aktardı. İklim krizi bütün ekosistemleri tehdit ediyor, milyonlarca canlı var oluş mücadelesi veriyor. Bankalarsa ekosistemlerden ve canlılardan önce kârı ön plana koymaya devam ediyor.

Koronavirüs krizi, ekonominin değişmesi ve yeşil iyileşmeye yatırım yapılması yönünde iyi bir fırsat yaratıyor. Dünya çapında ekonomik iyileşme paketlerinin adil bir ekonomik dönüşüme ve yenilenebilir enerjiye geçişe fon sağlaması yönünde çağrılar gittikçe artıyor.

Yokoluş İsyanı aktivistleri, protesto sırasında biyoçözünür ve vegan yağ kullandıklarını ve koronavirüs önlemleri kapsamında fiziksel mesafelenme kurallarına uyduklarını söylüyorlar.

Extinction Rebellion sözcüsü Donnachadh McCarthy, “Barclays’in bizi yok eden fosil yakıtlara yatırım yapmak için Britanyalıların banka hesaplarını kullanması insafsızlıktır. Barclays, tüm yeni fosil yakıt yatırımlarını derhal sona erdirmeli ve bunun yerine milyonlarca vatandaşın koronavirüs salgınından toparlanması için yenilenebilirleri finanse etmelidir” dedi.