;
Politika

“İklim Acil Durumundaki” İspanya, Düşük Emisyon Bölgelerini Tanıttı

İklim acil durumu ilan edilen İspanya’da, iklim krizine karşı aldığı önlemleri açıklayan koalisyon hükümeti, nüfusu 50 bini aşan kentlerde düşük emisyon bölgelerini zorunlu kılan uygulamayı tanıttı.

Haber: Nathan Allen, Inti Landauro ve Ashifa Kassam

Çeviri: Çisil Sevinç

İspanya hükümeti Salı günü (22 Aralık) resmi olarak “iklim acil durumu” ilan etti. İklim kriziyle mücadele için alınacak önlemler arasında büyük şehirlerde düşük emisyon bölgelerinin zorunluluğu bulunuyor.

Kentsel bölgelerde araba kullanımını sınırlandırarak hava kalitesini artırmayı hedefleyen bu bölgeler, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi halihazırda Barselona ve Madrid’de de bulunuyor.

Yeni hükümetin kabine toplantısı sonrası konuşan Çevre Bakanı Teresa Ribera, yeni bir yasa sonucu nüfusu 50 bini aşan kentsel bölgelerde düşük emisyonlu bölgelerin zorunlu kılınacağını açıkladı. Önümüzdeki 100 gün içerisinde sözü geçen önlemler parlamentoya gönderilecek.

İspanya’da bu tarz sınırlamalar için önceki denemeler, geçen yıl Madrid şehir merkezindeki araç yasağını kaldırmaya teşebbüs eden muhafazakar konseyin de dahil olduğu birçok direnişle karşılaşmıştı. Bu teşebbüs ise mahkeme tarafından engellenmişti.

Sol koalisyon hükümeti, emisyonları düşürmek ve 2050’ye kadar “iklim nötre” ulaşmak için mevzuat çıkartacağını belirtti.

Bu iddialı hedefin, koalisyon hükümetini Kasım ayındaki seçim birlikte parlamentoda en büyük üçüncü gruba sahip olan radikal sağ Vox partisi ile karşı karşıya getirmesi kuvvetle muhtemel.

Vox partisi bu önlemleri küçümseyerek, çalışkan ve vergi ödeyen İspanyol halkına yapılan bir saldırı olarak betimledi.

Barselona’nın yerel hükümeti geçen haftaki beyanında 2030’a kadar seragazı emisyonlarını %50 oranında azaltma hedefini açıklamıştı.