;
Bilim Ekonomi Politika

İklim Acil Durumu Kitapları: İklim Aktivistleri Neler Okuyor?

İlk okul grevinden iki yıl sonra, Thunberg’e göre dünya hâlâ “inkar durumunda”. Bu kitaplar, size ihtiyacınız olan bilgi ile güç verecek.

Haber: Eva Waite-Taylor

Çeviri: S. Sena Akkoç

İklim için Gençlik Grevi’ne öncülük eden genç aktivist Greta Thunberg’in İsveç Parlamentosu’nun önünde oturması ve iklim acil durumuyla ilgili derhal harekete geçilmesini talep ederek uluslararası medyanın dikkatini çekmesiyle başlayan ilk iklim değişikliği için okul grevinin üzerinden iki yıl geçti.

Bunu, dünyanın birçok yerinde binlerce etkinlik ve milyonlarca gencin katıldığı, harekete geçiren ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere harekete geçmeyi hak ettiğimize dair net bir mesaj gönderen eşi benzeri görülmemiş sayıda öğrencinin seferber edilmesi takip etti.

O zamandan beri iklim acil durumu, haberlerde her zamankinden daha fazla yer aldı. Jakarta’daki sellerden Avustralya’daki orman yangınlarına ve Antarktika’daki rekor sıcaklıklara kadar birçok aşırı hava olayı görmeye devam ettik.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca, politikacılar ve endüstri liderleri sarmal olarak artan seragazı emisyonlarıyla mücadele için acil çağrılarla karşılaştı ve 28 Kasım 2019’da Avrupa parlamentosu, Avrupa’da ve dünya genelinde bir “iklim ve çevre acil durumu” ilan etti.

Durum daha acil hale geldikçe, bireyler arasındaki endişeler de artıyor: Yakın zamanda yapılan bir , Britanyalıların %85’inin iklim acil durumundan endişe duyduğunu ve çoğunluğun (yüzde 52) da endişeli olduğunu gösteriyor.

Tüm bunlara rağmen, Greta Thunberg’e göre, son iki yıl büyük ölçüde “hareketsizlik” yüzünden kaybedildi ve iklim krizi hâlâ inkar ediliyor.

Haberleri sürekli olarak dolduran bu kadar çok yeni bilgiyle iklim acil durumunun kaydını tutmak zor olabilir. Ancak kitaplar, eldeki krizin daha net ve daha geniş bir görüntüsünü sunabilir.

Kitaplar, bilgimizin ve anlayışımızın temelini oluşturuyor ve özellikle kurgu olmayan yazılar, konuşmalara ilham verip açık fikirliliği teşvik ederken sert kanıtlar ve gerçekler sağlıyor.

Bu nedenle, sizi iklim krizi hakkında bilmeniz gereken temel bilgilerle donatacak başlıkları bir araya getirdik. Bu, bir değişiklik yapmak için daha güçlü hissetmenize yardımcı olacak.

“What We Know About Climate Change” (İklim Değişikliği Hakkında Bildiklerimiz): Kerry Emanuel, MIT Press.

İklim kriziyle ilgili bir kitabın peşindeyseniz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu harika bir giriş seviyesi okuması. Emmanuel’in alarmı, ölçülü ve bilimsel bir şekilde çalıyor. İklim acil durumu hakkında bildiklerimizin yanı sıra, işleri nasıl düzeltebileceğimiz hakkında da kısa bir açıklama sağlıyor. Sayfalar, paniklemiş retorikten ziyade sindirilebilir gerçekler içerse de bilgiler yine de rahatsız edici. Mutlaka okunması gereken bir kitap.

“Global Planet Authority: How we’re about to save the biosphere” (Küresel Gezegen Otoritesi: Biyosferi nasıl kurtarmak üzereyiz): Angus Forbes, LID Publishing.

Eski bankacı ve çevreci Angus Forbes, çevresel bozulma ve iklim kriziyle mücadelede küresel vergilendirme ve düzenlemeyi destekliyor ve istatistikler, gerçekler ve rakamlarla bu çerçeveyi destekleyerek güçlü bir argüman sunuyor. Küresel yönetimi savunan Forbes, iklim acil durumuyla mücadele etmek için ihtiyacımız olan çözümün de bu olduğunu savunuyor.

“The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis” (Seçtiğimiz Gelecek: İklim Krizinden Sağ Çıkmak): Christiana Figueres ve Tom Rivett-Carnac, Bonnier Publishing.

BM’nin iklim değişikliğinden sorumlu eski yönetici sekreteri Christian Figueres ve Paris Anlaşması’nın üst düzey siyasi stratejisti Tom Rivett-Carnax tarafından yazılan bu kitap, iklim krizine nasıl yaklaşmamız gerektiğini ve acil eylem ihtiyacını açıklıyor. İkili, pratik yaklaşımları güçlendirip iyimser kalırken, durumun kontrolünü tekrar ele geçirmemiz için hâlâ bir şansımız olduğunu ve iklim değişikliğinin uzun vadeli etkilerinin nasıl yönetilebilir olduğunu araştırıyor. Hem umut sunan hem de aciliyeti vurgulayan ilgi çekici bir kitap.

“Why Women Will Save the Planet” (Neden Gezegeni Kadınlar Kurtaracak): Friends of the Earth ve C40, Zed Books Ltd.

Şehirlerin etkili bir şekilde iş birliği yapmasına, bilgiyi paylaşmasına ve iklim değişikliği konusunda anlamlı, ölçülebilir ve sürdürülebilir eylemler gerçekleştirmesine yardımcı olmayı amaçlayan kâr amacı gütmeyen kuruluş C40 Cities ile çevre kampanyası organizasyonu Friends of the Earth’ün ortaklaşa hazırladığı “Neden Gezegeni Kadınlar Kurtaracak” öncü belediye başkanları ve Baronness Lola Young gibi çevre ve feminist hareketlerin önemli isimleri tarafından yazılan denemelerden oluşan bir koleksiyon. Ekonomi, eğitim ve iklim mültecileri gibi bir dizi konuyu araştıran kitap, gezegeni korumak için güçlendirici bir çağrı görevi görüyor.

“The Sixth Extinction: An Unnatural History” (Altıncı Yok Oluş: Doğal Olmayan Bir Tarih): Elizabeth Kolbert, Bloomsbury Published.

Son bir milyar yılda beş kitlesel yokoluş meydana geldi. Kolbert And Dağları, Amazon yağmur ormanı, Büyük Set Resifi ve hatta kendi bahçesinden gelen saha raporlarını birleştirerek altıncı resmi ortaya çıkarıyor: Bu yüzyılda dünyadaki tüm türlerin %20 ila 50’sini yok etme tehdidinde bulunan bir yokoluş. Altıncı Yokoluş (The Sixth Extinction), kolay anlaşılabilir bir şekilde yükselen deniz seviyeleri, ormansızlaşma ve hastalık taşıyan türlerin yayılmasıyla ilgili gerçeği ortaya koyuyor ve okuyucuyu, insan olmanın ne anlama geldiğini yeniden düşünmeye zorluyor.

“Our House Is on Fire: Greta Thunberg’s Call to Save the Planet” (Evimiz Yanıyor: Greta Thunberg’in Gezegeni Kurtarma Çağrısı): Jeanette Winter, Beach Lane Books.

Geleceğin iklim aktivistlerine ilham verecek bir kitap arıyorsanız, bu o kitap. Sevimli sanat eserleri ve basit bir dil ile üç ila sekiz yaş arasındaki çocukları hedefleyen bu resimli kitap Greta Thunberg’in ilham verici hikayesini, gençlerin iklim acil durumunu anlamalarına yardımcı olmak ve onları yardım etmek için neler yapabilecekleri konusunda güçlendirmek için kullanıyor.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.