;
Politika

İkizköylülerden Tüm Türkiye’ye Çağrı: “Alenen Suç İşleniyor, Yetişin Dostlar!”

İkizköy

Akbelen Ormanı’nda dün sabah başlayan kesim, bugün de devam ediyor. Yurttaşların kesim yapılan alana girişi engelleniyor. İkizköylüler ise Akbelen Ormanı’nı savunmak için tüm Türkiye’den destek bekliyor.

İki seneyi aşkın süredir Muğla, Milas’ta Akbelen Ormanı’nı yok edecek kömür madeni genişlemesine karşı mücadele eden İkizköylüler, dün sabah 05.30’dan beri kabus yaşıyor. Jandarma eşliğinde Akbelen Ormanı’na gelen kesim ekipleri, kömür madenine ulaşmak adına Akbelen Ormanı’nı katlediyor.

Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji, bölgedeki kömür santrallarını beslemek adına, kömür maden sahasını genişletmek istiyor.

İkizköy Çevre Komitesi, bugün yaptığı açıklamada, ağaç kesiminin nöbet ve yaşam alanlarına çok yaklaştığını aktardı. Kesim alanını görmek adına ormana giriş yapmak isteyen yurttaşlara, dün olduğu gibi bugün de jandarma engel oldu. “Şirket alenen suç işliyor, kolluk kuvvetleri kesimi derhal durdurmalı” talebinde bulunan İkizköylüler, ağaç kesiminin yasal olmadığını söyledi.

Yapılan açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Jandarma her yeri çevirmiş durumda. Canımız yanıyor. Biz burada olabildiğince kalabalık olalım. Avukatlarımız hukuki olarak gereken şeyleri yapıyorlar. Mahkeme kararı henüz çıkmadı. Alelacele bitirmeye çalışıyorlar. Dava devam ediyor, duruşma tarihi bekliyoruz. Sahada olalım, direnişimize ve mücadelemize devam edelim. Girdiler, kesime başladılar diye, bütün işi bitirmelerini beklemeyelim. Birlik olursak durdurabiliriz. Yangın mevsiminde orman halka yasak, şirkete yasak değil. Onlara yasak değilse, bize de yasak değil! Durdurmak için her şeyi yapacağız. Toprağımız, taşımızı, evimizi vermeyeceğiz! Yetişin dostlar!”

İkizköylülerin çağrısına Türkiye’nin farklı illerinden cevap veren yurttaşlar alana ulaşmak için yola koyuldu. Otobüslerle bölgeye gidenler, birçok kez jandarma tarafından durdurulurken, üst üste yapılan kimlik kontrolleri yurttaşların tepkisine neden oldu. Seyahat özgürlüklerinin kısıtlandığını ifade eden yaşam savunucuları bölgeye bir an önce ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Jandarma ekipleri, dün de 2 kez ormanda kesim yapılan yere girmek isteyen İkizköylülere ve yaşam savunucularına müdahale etmiş ve Avukat İsmail Hakkı Atal, İkizköy Çevre Komitesi’nden Hasan Yorulmaz ve Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) Fidan Eroğlu‘nun da aralarında bulunduğu sekiz kişiyi gözaltına almıştı. Müdahale sırasında en az 4 kişi de yaralanmıştı. Gözaltına alınanlar dün gece saatlerinde serbest bırakıldı.