;
Ekonomi

IEA: Yenilenebilirden Üretilen Elektrik Bu Yıl Geçen Yıla Göre Yüzde 7 Büyüyecek

IEA’nın son raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik bu yıl geçen yıla göre %7 büyüyecek. Kömürden elektrik üretimi %5 ile bugüne kadarki en büyük düşüşünü yaşayacak ve 2012’deki seviyelerine geri dönecek.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bu yıl ilk kez yayımladığı Elektrik Piyasası Raporu’na göre, COVID-19’un yayılmasını önlemek için uygulanan kısıtlamalar bu yıl sonu itibarıyla ekonomik büyümede %4,4 gerilemeye neden olacak.

AA’nın haberine göre ekonomik büyümenin en önemli parametrelerinden olan elektrik talebinde de COVID-19 nedeniyle azalma görülecek. Bu kapsamda, bu yıl küresel elektrik talebi geçen yıla göre %2 azalarak son 50 yıldaki en büyük şoku yaşayacak.

Salgının ekonomi ve elektrik talebine etkisi, 2009’daki finansal krizin etkilerinden daha derin olacak. 2009’daki finansal krizi sonrasında ekonomi %0,1 gerilerken, elektrik talebi de bu dönemde %0,6 düşmüştü.

Elektrik talebindeki en büyük düşüş %4 ile Avrupa’da görülecek. İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’daki karantina uygulamaları kıtadaki elektrik düşüşünde etkin rol oynayacak. Dünya elektrik talebinin %48’ini oluşturan Asya Pasifik bölgesinin elektrik talebi ise Çin’in elektrik talebindeki %2 büyümeye bağlı olarak yatay seyredecek.

Küresel elektrik tüketiminin %28’ini tek başına oluşturan Çin, bu yıl elektrik talebi artan tek ülke olacak. ABD’nin bu dönemdeki elektrik talebi ise %3,6 ve Rusya’nın %3 azalacak.

Dünya nüfusunun altıda birini oluşturan Afrika’nın elektrik talebinde bu yıl geçen yıla göre %2 düşüş beklenirken, Orta Doğu’nun elektrik talebinde belirgin bir fark görülmeyecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik bu yıl geçen yıla göre %7 büyüyecek.

Kömürden elektrik üretimi %5 ile bugüne kadarki en büyük düşüşünü yaşayacak ve 2012’deki seviyelerine geri dönecek. Nükleerden elektrik üretimi söz konusu dönemde %4, doğalgazdan üretimi ise %2 azalacak.

Bu kaynakların elektrik üretimindeki azalma karbon emisyonlarının da bu yıl %5 düşmesini sağlayacak.

Küresel ekonominin 2021’de toparlanmaya başlamasıyla elektrik talebi de %3 büyüme gösterecek. Talepteki büyümede Çin ve Hindistan başta olmak üzere gelişen ekonomiler etkili olacak.

Bu yıl yüzde 28 seviyesinde bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payı 2021’de %29’a yükselecek. Kömürden elektrik üretimi bu yıl düşüşe geçse de gelecek yıl yaklaşık %3 artacak.

Nükleerden elektrik üretimi ise Fransa ve Japonya’daki toparlanmayla Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yeni kapasitelerin devreye girmesiyle gelecek yıl %2,5 artış gösterecek. Gelişen ekonomilerde fosil kaynaklardan üretimin artmasıyla elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlar 2021’de %2 artacak.