;
Ekonomi Politika

IEA: Yenilenebilir Enerji Kapasitesinde Rekor Artışlar Göreceğiz

IEA’nın yeni bir raporu yenilenebilir enerji kapasitesinin bu yıl ve önümüzdeki süreçte rekor seviyelere ulaşarak fosil yakıt kapasitesini düşüreceğini gösteriyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yeni bir raporunda, yeni yenilenebilir enerji kapasitesinin bu yıl ve ilerisinde rekor seviyelere ulaşacağını belirtirken fosil yakıt kapasitesinin ekonomik durgunluk ve COVID-19 krizi nedeniyle düşeceğini söyledi.

Yıllık yenilenebilir enerji görünümünde IEA, dünya çapında yenilenebilir enerji kapasitesinin yeni ilavelerinin geçen yıla göre %4 artarak bu yıl rekor 198 gigawatt’a (GW) ulaşacağını söyledi açıkladı

Bu, yenilenebilir enerjinin bu yıl dünya çapındaki toplam enerji kapasitesindeki artışın neredeyse %90’ını oluşturacağı anlamına geliyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yılın ilk altı ayında tedarik zincirindeki aksaklıklar ve inşaat gecikmeleri, yenilenebilir enerji projelerinin ilerlemesini yavaşlatmıştı.

Bununla birlikte, IEA, tesislerin inşası ve üretim faaliyetinin yeniden hızlandığını ve lojistik zorlukların çoğunlukla çözüldüğünü söyledi.

Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana küresel enerji talebinde yaşanan, en büyük yıllık %5 oranında düşüşe rağmen, bu yıl küresel düzeyde %7 artabilir.

Önümüzdeki yıl, yenilenebilir kapasite ilaveleri yaklaşık %10’luk bir artış ile 2015’ten bu yana görülen en hızlı büyüme olma yolunda.

IEA’nın Başkanı Dr. Fatih Birol “Yenilenebilir enerji, salgının yol açtığı zorluklara meydan okuyor ve güçlü bir büyüme gösterirken diğer sektörler bu mücadeleyi besliyor” dedi.

IEA, politika yapıcıların yenilenebilir enerji büyümesinin arkasındaki güçlü ivmeyi desteklemeleri gerektiğini ve politika belirsizlikleri ele alınırsa, yenilenebilir enerji kapasitesi ilavelerinin 2022’de 271 GW’a ulaşabileceğini söyledi.

Rapor, 2025 yılında yenilenebilir enerjinin dünyadaki en büyük elektrik üretim kaynağı haline gelerek küresel elektriğin üçte birini karşılayacağını ve elli yıllık küresel enerji kaynağı kömürü bitireceğini belirtiyor.