;
Ekonomi

IEA: Küresel Enerji Yatırımları Bu Yıl Yüzde 20 Düşebilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA),  küresel enerji yatırımlarının 2020 yılında %20 oranında, 400 milyar dolar, düşeceğini öngördü. IEA Başkanı Fatih Birol bunun temiz enerji yatırımlarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Paris merkezli IEA, küresel ekonominin pandemiyle mücadele etmesinin enerji güvenliği ve temiz enerjiye geçişte ciddi yansımaları olabileceğini söyledi.

3 milyara yakın insanın karantinada olmasının küresel ekonomiyi durağanlaştırması nedeniyle hükümetler bu konudaki önlemleri hafifletiyor.

Yılın başlangıcında küresel enerji yatırımlarında %2 oranında bir artış yaşanıyordu. IEA, bunun son altı yılın en büyük büyümesi olduğunu söyledi. 2019 yılında sektöre toplamda 1.8 trilyon dolar yatırım yapıldı.

IEA Başkanı Fatih Birol, “Küresel enerji yatırımlarının bu denli düşmesi birçok sebepten ötürü sorun yaratıyor” dedi. Birol, “Bugün yaşanacak iş ve ekonomik fırsat kayıpları gibi enerji tedarikindeki kayıplara, ekonomi iyileştikten sonra ihtiyaç duyabiliriz” dedi ve temiz enerji yatırımlarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

IEA, enerji talebindeki düşüş ve daha düşük fiyatlar sebebiyle hükümet ve endüstri gelirlerinin 2020’de 1 trilyon dolardan fazla düşeceğini söyledi.

Küresel enerji şirketleri kriz nedeniyle finansmanlarını artırmak için yatırımları kesti ve projeleri rafa kaldırdı. IEA, krizden sonra daha yüksek borçların yatırımlar için kalıcı riskler oluşturacağını söyledi.

Doğalgaz ve petrol yatırımlarının üçte bir oranında azalacağı öngörülüyor. IEA, petrol yatırımları 2020 seviyelerinde kalırsa, 2025’te küresel arzın günde 9 milyon varile düşeceğini söylüyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi