;
Ekonomi Politika

IEA: Güneş Tedarik Zincirinin Çin’de Yoğunlaşması Riskli

Rapora göre Çin’deki yoğunlaşma önemli bir güvenlik sorununa neden olabilir. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ülkelerin güvenli tedarik sağlamak ve gezegeni ısıtan karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini karşılamak için Çin’de yoğunlaşan güneş paneli üretiminin farklı bölgelere dağılması gerektiğini duyurdu.

IEA yeni bir raporda, dünyanın güneş panellerinin “temel yapı taşlarını” üretmek için mevcut kapasitesini 2030 yılına kadar ikiye katlaması gerektiğini söyledi.

Kısmen Çin yatırımı sayesinde, güneş ışığını elektriğe dönüştüren güneş fotovoltaik teknolojisi, dünyanın birçok yerinde enerji üretmenin en ucuz yolu haline geldi.

IEA, 2021’de Çin’in polisilikon üretim kapasitesinin %79’una ev sahipliği yaptığını söyledi. Sadece Sincan bölgesi %42’lik üretim oranına sahip.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol Reuters’e verdiği demeçte, “Herhangi bir küresel tedarik zincirindeki bu konsantrasyon seviyesi önemli bir güvenlik açığını temsil eder” dedi.

Rapora göre Çin yakında dünyanın polisilikonun %95’ini üretecek.

Birol, “Yangın veya bir doğal afet durumunda fiyatlar artabilir ve küresel temiz enerji dönüşümünde ciddi sonuçlar doğurabilir, ancak üretim alanlarını çeşitlendirip gerekli önlemleri alırsanız, bu risk giderilebilir. Biz de hükümetlere bu riskleri azaltacak veya yok edecek gerekli önlemleri almalarını telkin ediyoruz” dedi.

Rusya gazına bağımlılığı azaltma baskısı altındaki AB, parça üretme kapasitesini yeniden inşa etmek için “ne gerekiyorsa” yapma sözü verdi.