;
Politika

ICAO, Standartlar ve Önerilen Pratikleri Resmen Kabul Etti

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) Konseyi, Havacılık Emisyonlarının Denkleştirilmesine İlişkin Kurallarını Resmen Karara Bağladı 

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) Konseyi, daha önce kabul ettiği Uluslararası Havacılık için Karbon Denkleştirme ve Azaltım Programı’nın (CORSIA) uygulanabilmesi doğrultusunda bir adım atarak 214. Toplantısında CORSIA’ya yönelik Standartlar ve Önerilen Pratikleri (SARPs) resmen karara bağladı.

Kabul edilen Standartlar ve Önerilen Pratikler, yasal olarak bağlayıcı Şikago Konvansiyonu’nda ek olarak yer alıyor. 192 üyeli ICAO, hatırlanacağı üzere CORSIA’yı 39. Genel Kurulunda kabul etmiş, bu, küresel çapta sektörel yönelik kabul gören ilk emisyon denkleştirme kararı olmuştu.

ICAO Konsey Başkanı Dr. Olumuyiwa Benard Aliu kararın CORSIA’nın ICAO taraf devletlerinde operasyonelleştirilebilmesi için önemli bir rehber niteliğinde olduğunun altını çizerek, özellikle izleme, raporlama ve doğrulama bağlamında detaylı bilgiler sağlandığını belirtti.

ICAO tarafından kabul gören Standartlar ve Önerilen Pratikler bu kabulden önce Almanya Hükümeti desteği, 6 taraf ülke ve 10 havayolu şirketinin katılımı ile test edildi. ICAO Konseyi tarafından 214. toplantıda alınan bir diğer önemli karar ICAO CORSIA CO2 Tahmin ve Raporlama Aracı’nın (CERT) 2018 versiyonu oldu. Daha küçük ve yerel havayolu operatörlerinin kullanımı için daha basitleştirilmiş olan bu araç şirketlere rehber olacak.

CORSIA’nın uygulanmasına yönelik bileşenleri hayata geçirmekle yükümlü CORSIA Gelecek Konseyi bu kararın ardından programın özellikle karbon piyasaları ile etkileşimini belirleyen kuralları geliştirecek.

Kredibilitesine Gölge Düşebilir

Standartlar ve Önerilen Pratikler’deki son dakikada yapılan değişiklikler CORSIA’nın kredibilitesine gölge düşürebilecek nitelikte. Bu değişikliğe göre havayolu şirketleri konvansiyonel fosil yakıtlardan daha az emisyona sebebiyet veren fosil yakıtlardan karbon kredisi kazanabilecek. Bu durumun, programın iklim değişikliği ile mücadele hedefinin mantığına oldukça ters düşecek ve programın geri dönüşsüz biçimde esnetilmesine yol açabileceği ifade ediliyor.

ICAO Hakkında

Birleşmiş Milletler’in havacılık üzerine uzmanlaşmış ajansı olan ICAO, 1944’te uluslararası sivil havacılık sektörünün dünyada gelişimi ve güvenliğin sağlanması amacıyla kurulmuş ve faaliyetlerine devam etmektedir.