;
Bilim

Hozat’taki Yangın 10 Gündür Devam Ediyor

Dün akşam sosyal medyada kampanya yapan sivil toplum kuruluşları, Hozat’ta başlayan yangınların Ovacık’a ulaştığını belirtti.

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Danzi ve Kurukaymak köyleri ile Koçeri mezrasında başlayan orman yangınları 10’uncu gününde Ovacık ilçesine sıçradı. Bölgedeki dernekler, yangının büyüyerek diğer ilçelere de sıçradığını ifade ederken bugüne kadar herhangi bir müdahalenin yapılmadığını aktardı.

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Ağaçların, kuşların, börtü böceğin sesini duymak bu kadar mı zor!” diyerek isyan etti.

Dersim Dernekleri Federasyonu, sosyal medya hesaplarından Ovacık’ın Hinzori, Camurek ve Kakber mezralarındaki yangının devam ettiğini dile getirirken müdahale etmek isteyenlerin engellendiğini öne sürdü. Kakber’deki yangının köye 1,5 km yakınlığa eriştiğini aktardı.

BirGün gazetesine demeç veren Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Haydar Ben, 10 gündür yangınlara müdahale edilmesini beklediklerini söyledi. Bölgede yaşayanların diken üstünde olduğunu kaydeden Ben, havadan bir müdahale olmadığını kaydetti: “10 gündür devam eden yangınlar Ovacık’a yayıldı. Bölgede bulunan köylerdeki mezarlara yaklaştı. Valilik güvenlik gerekçesiyle yangını söndürmede gönüllü kişilerin bölgeye girmesine izin vermiyor. Müdahale edeceği söyleniyor isteseler havadan müdahale edebilirler ama orada yaşayan köylülerden aldığımız bilgilere göre havadan bir müdahale söz konusu değil ve yangın git gide yayılıyor.

Ovacık Kaymakamlığı Hozat istikametinden ulaşım imkânı bulunmuyor açıklaması yaptı ama bölgeye gidilebiliyor. Çok zor durumdayız, gitmek istiyoruz, gönüllü arkadaşlarımız var ama maalesef izin vermedikleri için elimiz kolumuz bağlı, müdahale etmelerini bekliyoruz 10 gündür. Bölge halkı yangının yerleşim yerlerine ulaşmasından korkuyor ve müdahale bekliyor.”

Tunceli Valiliği ise sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada; “Ovacık-Hozat arası Buzlutepe mevkiinde başlayan örtü yangını ekiplerimizin gayretli çalışmaları neticesinde söndürülmüş ancak bugün öğlen saatlerinde bölgenin batısında tekrar bir örtü yangını başlamıştır. Yangını söndürme ve soğutma çalışmaları ekiplerimizce devam etmektedir. Bölge görevli olmayan vatandaşlarımız için risk arz etmektedir. Vatandaşlarımızın görevli arkadaşlarımıza kolaylık göstermeleri ve Ovacık Kaymakamlığımızın izni olmaksızın alana girmemeleri rica olunur” denildi.