;
Ekonomi Politika

Hissedarlar HSBC’yi Fosil Yakıtlardan Çekilmeye Zorluyor

Avrupa’nın ikinci en büyük fosil yakıt finansörü HSBC, iklim taahhütlerini artırmak için etkili bir yatırımcı grubu ile karşı karşıya.

Etkili bir yatırımcı grubunun, HSBC’yi iklim taahhütlerini artırmaya yönelik çağrıda bulunan bir hissedar oyu vermesinin ardından banka, önümüzdeki yıldan itibaren kömürden başlayarak fosil yakıtlara olan ilgisini azaltmak zorunda kalabilir.

15 emeklilik ve yatırım fonu, HSBC’yi Paris iklim hedefleriyle tutarlı bir zaman çizelgesi içinde büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı müşterilerine sundukları kredileri ve aracılık hizmetlerini azaltmaya zorluyor.

ShareAction kampanya grubu tarafından koordine edilen ve aynı zamanda 117 bireysel hissedar tarafından desteklenen karar, geçen yıl Barclays’in Genel Kurul Toplantısında sunulan benzer bir kararın ardından büyük bir İngiliz bankasına yapılan ikinci iklim oylaması oldu.

Karar, Nisan ayında HSBC’nin Genel Kurul toplantısında hissedarlara sunulacak.

Rainforest Action Network’e (RAN) göre HSBC, Barclays’ten sonra Avrupa’nın ikinci en büyük fosil yakıt finansörü. RAN, Paris Anlaşması’nın 2015’te imzalanmasından bu yana bankanın dünyanın en büyük fosil yakıt şirketlerinden bazılarına en az 87 milyar dolar sağladığını söylüyor.

Ekim ayında HSBC, karbon ayakizini en geç 2050 itibariyle net sıfıra indirmeyi taahhüt etti ve daha çevre dostu operasyonlara geçiş yapan müşterilere 1 trilyon dolara kadar yeşil finansman taahhüdünde bulundu.

Ancak, bankanın iklim planı, müşterileri geri çevirmeyi veya fosil yakıta maruz kalma nedeniyle sözleşmeleri iptal etmeyi içermiyor. HSBC ayrıca kömür enerjisinin finansmanına genel bir yasak getirmeyi de bıraktı.

ShareAction’ın kıdemli kampanya müdürü Jeanne Martin, “Fosil yakıtlara en çok finansman sağlayan şirketlerin net sıfır hedefleri, fosil yakıtın kullanımdan kaldırılma planlarıyla desteklenemezlerse inandırıcı olmayacak” dedi.

Martin, “Paris Anlaşması’nın imzalanmasından beş yıl sonra HSBC, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmakla çelişen bir davranış olarak kömür sektörüne milyarlarca dolar akıtmaya devam ediyor. HSBC net sıfır hedefi konusunda ciddiyse, bu çözümü desteklemeli” diye ekledi.

Karar, aralarında Rathbone Investment Management, Man Group, Sarasin & Partners ve Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi’nin de bulunduğu firmalar tarafından imzalandı.

ShareAction, ortak başvuru sahiplerinin bankadaki birleşik hissesini açıklamayacak. Ancak kampanya grubu diğer kurumsal yatırımcılara da yaklaşıyor.

HSBC, çözümü destekleyip desteklemeyeceğine dair yorumda bulunmadı. Yaptığı açıklamada, iklim değişikliğini ele almakta “son derece kararlı” olduğunu söyledi ve “Sürdürülebilir finans alanında lideriz ve tüm sektörlerdeki müşterilerimize aşamalı olarak karbondan arınma konusunda destek olmak için 2030 yılına kadar 750 milyar ila 1 trilyon dolar arasında finansman sağlamayı hedefliyoruz. Yol haritamızın ayrıntılarını net sıfıra doğru belirlemeye çalışırken, müşterilerimiz, hissedarlarımız ve ShareAction ile olumlu bir ilişki kurmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.