;
Politika

Hindistanlı Genç Aktivist Greta Thunberg’in “Sosyal Medya Paketini” Yaygınlaştırdığı Gerekçesiyle Tutuklandı

21 yaşındaki genç iklim aktivisti Disha Ravi, Greta Thunberg’in Hindistan’daki çiftçi protestolarıyla ilgili paylaştığı “sosyal medya paketini” yaygınlaştırdığı ve pakete katkı sunduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Bengaluru’dan 21 yaşındaki iklim aktivisti Disha Ravi, geçtiğimiz Cumartesi günü (13.02.2021),  uluslararası genç iklim aktivisti Greta Thunberg tarafından paylaşılan çiftçilerin protestolarıyla ilgili “paketine-(toolkit)” karşı açılan bir davayla bağlantılı olarak Delhi polisi tarafından tutuklandı. Polis, Disha’yı Delhi’deki çiftçi protestolarıyla ilgili “paketi”, “paylaşmak” ve “yaymakla” suçladı. Bir kaynak, Delhi polisinin Disha’yı paket için yazılı materyal sağlamakla da suçladığını söyledi.

Hindistan’daki Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) kampanyasının kurucularından biri olan Disha Ravi’nin Cumartesi günü Bengaluru’daki Soladevanahalli polis karakolu sınırları içinde bulunan evinden “alındığı” bildirildi. Gelecek İçin Cuma hareketi, Ağustos 2018’de, 15 yaşındaki Greta Thunberg ve diğer genç aktivistlerin, iklim krizi konusunda eylem eksikliğini protesto etmek için üç hafta boyunca her okul günü İsveç parlamentosunun önünde oturmalarının ardından başladı.

Bengaluru’daki Mount Carmel kolejinden mezun olan Disha Ravi, şu anda bitki bazlı gıda üreten bir şirkette mutfak yöneticisi olarak çalışıyor.

Greta’nın tweetlediği paket etrafında çok fazla tartışma yaşandı. Birçok insan, herhangi bir konuyla ilgili temel bilgileri, tweet önerilerini ve hangi hashtag’lerin kullanılacağı ve sosyal medyada kimin etiketleneceği hakkında bilgiler içeren paketin çevrimiçi protesto düzenlerken gereken bir envanter olduğunu belirtti. Greta söz konusu paketi 3 Şubat’ta twitter adresinden paylaşmıştı.

Citizens Matters’a verdiği bir röportajda Disha, iklim değişikliğine karşı kampanyayı başlatmanın ardındaki ilhamın altını çizdi. Disha, “İklim değişikliğiyle ilgili bilim sürekli değişiyor ve gelişiyor. Yeni taleplerimiz Paris Anlaşması’nda listelenen detaylardan daha iddialı ve onların da olması gerekiyor” dedi.