;
Ekonomi

Hindistan’daki Elektrik Talebi Düştü, Güneşin Payı Arttı

Koronavirüs salgını sonucu alınan karantina önlemleri, Hindistan’daki elektrik talebini de olumsuz etkiledi. Talepteki düşüşe rağmen güneş enerjisi ve doğalgazla çalışan santrallar ise yükselişte.

Haber: Sudarshan Varadhan

Çeviri: Çisil Sevinç

Bir araştırmaya göre, Hindistan’daki güneş enerjisi ve doğalgazla çalışan elektrik santralları, toplam elektrik talebinde son 13 yılın en keskin aylık düşüşü yaşanmasına rağmen Nisan ayında yükselişe geçti.

Devlet tarafından işletilen elektrik operatöPOSOCOnun araştırmasına göre, güneş enerjisiyle çalışan elektrik santralları %16.9 artış göstererek ülkedeki toplam çıktı miktarının %5.6’sını sağlarken, doğalgaz elektrik santralları %13.7 artış gösterdi.

Ancak rüzgar enerjisinden sağlanan elektrik üretiminde %11.4’lük bir gerileme kaydedildi.

Hindistan’ın birincil elektrik kaynağı olan kömürden üretilen elektrik oranı ise %32.3’lük bir gerilemeyle günde 1.91 milyar ünitelik düşüş gösterdi. Geçen sene %73.7 olarak ölçülen toplam elektrik üretimi payı da %65.5’e geriledi.

Kıdemli bir enerji memuru, “Güneş enerjisi üretimi güney eyaletlerde yükselişe geçerken, ülkenin batısındaki doğalgaz elektrik santralları zirve yapan talebi karşılayabilmek adına ucuz ithal doğalgaz kullandı” yorumunda bulundu ve pek çok kömür santralının tadilat nedeniyle kapatıldığını belirtti.

Dünyanın en büyük ikinci kömür tüketicisi, ithalatçısı ve üreticisi ve aynı zamanda üçüncü büyük seragazı salımı yapan ülkesi Hindistan’ın elektrik üretiminde kömüre bağlılığının devam etmesi bekleniyor.

Ancak ülkenin taahhüdüne göre, 2030 yılına kadar mevcut temiz enerji oranı %22’den %40’a çıkarılacak.

POSOCO’nun verilerine göre, koronavirüsün yayılmasını engellemek adına temel ihtiyaç haricindeki endüstrilerin kapatılmasıyla birlikte Nisan ayında genel elektrik kullanımında %24’lük bir düşüş yaşandı.

Karantinanın bazı gevşemelerle iki hafta daha uzatılması sonucu, devlet tarafından işletilen Coal India Ltd adlı kömür şirketinin yüksek stok ve düşük satışla karşı karşıya kalması kuvvetle muhtemel.

Endüstriler ve ticari santrallar Hindistan’ın yıllık elektrik tüketiminin yarısından fazlasını, konutlar çeyreğini ve tarım faaliyetleri altıda birini oluşturuyor.

Vergi ajansı ICRA, devlet işletmesi olan elektrik dağıtımı hizmetlerinin 6.6 milyar dolar kaybetmesiyle yıllık enerji talebinin ilk defa Mart 2021 döneminde düşüş göstereceğini beklediklerini söyledi.

Verilere göre ülkenin endüstri yükü düşük kuzey doğu bölgesinde, iki eyalet dışında enerji kullanımı düştü.

Sanayi eyaletlerindeki tüketim miktarı keskin bir düşüşe geçti. Gujarat ve Tamil Nadu gibi eyaletlerde yaklaşık %30’luk bir düşüş görülürken, Maharashtra eyaletinde %20’den fazla düşüş görüldü.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.