;
Politika

Guterres’ten 1.5 Derece Uyarısı: “Daha Fazla Hata Yapmayın”

Dün Dubai’de açılış seremonisi yapılan COP28, bugün ülke liderlerinin katıldığı oturumlarla başladı. Oturuma; Narendra Modi, Emmanuel Macron, Mohamed bin Salman ve Lula da Silva gibi isimlerin katıldı. 

30 Kasım’da Dubai’de başlayan COP28’de ikinci gün, Tematik Program kapsamında liderlerin katılımı ve konuşmalarıyla geçecek. Liderlerden önemli açıklamaların beklendiği iklim zirvesinde; Hindistan’dan Narendra Modi, Fransa’dan Emmanuel Macron, Suudi Arabistan’dan Mohamed bin Salman ve Brezilya’dan Lula da Silva yer aldı. Joe Biden ve Xi Jinping ise zirveye katılmadı.

Modi Hindistan’ın COP33 Teklifini Duyurdu

Dubai’de sahneye çıkan ilk lider Hindistan Başbakanı Narendra Modi oldu. G20 tarafından bu sene Delhi’de yapılan yenilenebilir enerji kapasitesine üçe katlayan anlaşmayı öne çıkardığı konuşmasında Modi, Delhi’de düzenlenen etkinlikte fosil yakıtlardan çıkış için ilerleme kaydetme çabalarının başarısız olduğuna ise değinmedi.

Modi 2070’e kadar net sıfır hedefini gerçekleştirme taahhüdünün altını çizdi ve bu hedefe ulaşma konusunda dünyadaki az sayıda ülkeden biri olduklarını öne sürdü. Hindistan’ın iklim planı, Climate Action Tracker tarafından oldukça yetersiz olarak değerlendiriliyor.

Modi duyurduğu “Yeşil Kredi İnisiyatifi’ni”, karbon kredilerinin ticari zihniyetin ötesine geçen kapsamlı bir kampanya olarak tanımladı. Bu inisiyatifin, eleştirileri toplayan diğer programlarla karşılaştırıldığında ne kadar güvenilir olduğunu değerlendirmeden önce, işleyişine dair detayların beklenmesi gerekiyor.

Modi konuşmasını kapatırken COP33’ün ev sahipliği için Hindistan’ın aday olduğunu açıkladı. COP33, Asya ülkelerinin ev sahipliği yapma sırası gelen bir sonraki döneme denk geliyor.

Antonio Guterres: “Hata Yapmayın”

Açılış konuşmalarında söz alan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP28’de fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda hemfikir olup olmadığı konusunda nerede durduğunu çok net bir şekilde ifade etti: “1.5 derece hedefi yalnızca zamanı geldiğinde tüm fosil yakıtları geride bırakmakla mümkün olabilir. Azaltmayın, 1.5 derece hedefi ile uyumlu bir şekilde aşamalı olarak kaldırın.”

Genel Sekreter konuşmasında, fosil yakıt şirketlerinin yöneticileri için de Bob Dylan’dan alıntı yaparak bir mesaj paylaştı: “Eski yolunuz hızla eskiyor. Bu eski iş modelini sürdürmek için ısrarcı olmayın ve yenilenebilir enerjiye geçişe öncülük edin. Hata yapmayın; sürdürülebilirliğe giden yol aynı zamanda şirketlerinizin ekonomik sürdürülebilirliğine giden tek geçerli yol.”

Guterres eski yolda ilerlemeye devam edildiğinin altını çizerek, Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırmasının bulguları doğrultusunda, Rusya’nın Ukrayna’yı istilasından sonra büyük miktarda nakit paraya sahip olmasına karşın, petrol ve gaz endüstrisinin küresel temiz enerji yatırımlarına yeterince önem vermediğini hatırlattı.

Gutteres’in Eylül ayında katıldığı BM İklim Hedefi Zirvesi’nde neredeyse tüm katılım gösteren ülkeler fosil yakıtlardan çıkış çağrısında bulunmuştu.

Kral III. Charles Şaşırtmadı

Guterres’in ardından Birleşik Krallık Kralı III. Charles çeşitli iklim felaketlerine atıfta bulunan bir konuşma yaptı. Konuşmasında doğaya ve yerli halklara vurgu yapan Charles, bunun 50 yılı aşkın bir süredir iklim mücadelesinde öncelik verilen bir konu olduğunu ifade etti.

Kral çok da şaşırtıcı olmayan bir şekilde çevre mücadelesinde sermayenin yeniden dağıtımına veya iklim adaletine odaklanmamış görünüyor. Aynı zamanda III. Charles’ın yeşil teknolojilere karşı da pek ilgisi bulunmuyor.

Sunday Times bundan 20 sene önce, Kral’ın rüzgar türbinlerinin mülklerine kurulmasına izin vermediğini, yerel ağaçları yakarak elektrik üreten bir biyokütle tesisi lehine adımlar attığını bildirdi.