;
Bilim

Guterres: Sert İklim Gerçeklerine Bağlı Kalmak Küresel Isınmayı Sona Erdirebilir

küresel ısınma

BM Genel Sekreteri Guterres, dünya liderlerinin küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için bilimsel rehberliğe kulak vermesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yeni oturumunun açılışındaki video mesajında, dünya liderlerinin küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için sağlam bilimsel rehberliği dinlemesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

“Küresel ısınmayı sert gerçeklerle acilen bitirme ihtiyacının” altını çizerek, panelin Dubai’de yapılacak bir sonraki BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde yayımlanacak raporunun çok önemli bir zamanda geldiğini söyledi.

“Dünyamız bir yol ayrımında ve gezegenimiz hedef noktasında. Küresel ısınma için uluslararası düzeyde kabul edilen 1,5 derece sınırını aşmak geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracak. Bir devrilme noktasının eşiğindeyiz” dedi.

İklim değişikliği ile ilgili en güncel bilimsel verileri sunan bir BM organı olan IPCC, on yıllardır insanların ve gezegenin iklim tahribatından nasıl etkilendiğine dair açık kanıtlar ortaya koyuyor. Panelin yeni değerlendirmesi 20 Mart’ta duyurulacak.

Guterres, paneldeki bilim insanlarına seslenerek, “Birçok kez iklim değişikliği bilimini ve iklim eyleminin aciliyetini ortaya koydunuz. Kanıtlar açık, ikna edici ve çürütülemez” diye konuştu.

Panel bulgularının şimdi harekete geçme ihtiyacının altını çizdiğini belirtti. Yakın tarihli birkaç IPCC raporuna atıfta bulunarak, 2021’deki kanıtların ilk kez Dünya’nın okyanusları, buzu ve kara yüzeyindeki bazı değişikliklerin geri döndürülemez olduğunu gösterdiğini aktardı.

Bu rapor ayrıca, değişikliklerin “kesin olarak” insan faaliyetlerinden kaynaklandığını, ezici bir şekilde fosil yakıtların yakılmasından ve benzeri görülmemiş seviyelerde seragazı yaratılmasından kaynaklandığını söyledi.

2022 IPCC raporuna göre, dünya nüfusunun neredeyse yarısı iklim etkilerinin tehlike bölgesinde yaşıyor. Uyum yatırımlarının artırılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, küresel ekonominin tüm sektörlerinde hızlı ve derin emisyon azaltımları ile küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamanın mümkün olduğuna da yer verildi.