Ekonomi

Güney Kore Demiryolu Kaynaklı Emisyonları Yüzde 30 Azaltacak

Güney Kore, 2029 itibariyle dizel yakıtlı trenleri değiştirerek demiryolundan kaynaklanan emisyonlarını %30 oranında azaltmayı planlıyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Kore’nin 2029 itibariyle tüm dizel yolcu lokomotiflerini yeni bir hızlı trenle değiştirerek demiryolu seyahatinden kaynaklanan karbon emisyonlarını %30 oranında azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Moon, dünyanın fosil yakıtına en çok bağımlı ekonomilerinden biri olan Güney Kore’nin yeni koronavirüs salgınına yönelik “daha çevreci” bir iyileşme öngörüsü çerçevesinde çok üniteli bir elektrikli tren olan KTX-Eum’un deneme sürüşüne katıldı. Eum, Korece’de bağlantı anlamına geliyor.

Moon, Wonju kentindeki bir istasyonda “2029 itibariyle tüm dizel yolcu trenlerini KTX-Eum ile değiştireceğiz ve ülke çapında çevre dostu demiryolu taşımacılığı yapacağız. Bu şekilde, 10 milyon çam ağacı dikmeye eşdeğer emisyonu azaltımı yapacağız ve karbon nötr bir toplum olmaya doğru ilerleyeceğiz” dedi.

Hyundai Rotem Co. tarafından inşa edilen tren, devlet tarafından işletilen Korail Railroad Corp.’a göre 2019’da 235.000 ton emisyon üreten dizel motorlu trenlerin ürettiği emisyonların %70’ini üretiyor.

Moon, Asya’nın dördüncü en büyük ekonomisinde işleri artırmayı ve fosil yakıtlara aşırı bağımlılığı azaltmayı amaçlayan altı yıllık bir plan olan “Yeşil Yeni Düzeni” desteklerken Güney Kore’nin 2050 itibariyle karbon nötr olacağını ilan etti.

Girişim, güneş enerjisi, elektrikli ve hidrojenli arabalar gibi daha çevre dostu enerji ve ulaşıma yatırım yapmaya ve dijital altyapı oluşturmaya odaklanıyor.

Korail başkanı Son Byung-seok, hükümetin 64.7 milyar doları demiryolu ağlarına aktarma planının bir parçası olarak, 2024 itibariyle şirketin yüksek hızlı hizmet veren tüm rotalarını %29’dan %52’ye çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

Kömür enerjisi, Güney Kore’nin elektrik karışımının %40’ını, yenilenebilir enerji ise% 6’dan azını oluşturuyor.

Önceki Haberler

Türkiye’de Otlaklar Verimsizleşiyor: Geleneksel Hayvancılık Gerileyecek

Milyonlarca insanın geçim kaynağı olan geleneksel hayvancılık, iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Yeni bir çalışmaya…

16 Mayıs 2024

Gaziantep Geri Dönüşüm İşçilerinin Yaşam ve Çalışma Koşullarını İyileştirmek için Yola Çıktı

WWF-Türkiye'nin Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi işbirliği ile gerçekleştireceği “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri”…

16 Mayıs 2024

2023 Yazı Son 2000 Yılın En Sıcak Yazıydı

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1800’lerin ortalarına kadar dayanan meteorolojik kayıtlara ve Kuzey Yarımküre…

15 Mayıs 2024

Sıcak Hava Dalgaları Yerinden Edilen 1,7 Milyon Filistinlinin Hayatını Daha da Zorlaştırıyor

İklim değişikliği Asya'da milyarlarca insanı etkileyen aşırı Nisan sıcaklarını daha sıcak ve daha olası hale…

15 Mayıs 2024

ODTÜ Yapay Zeka ile İstanbul’u Karbon Nötr Hale Getirecek

ODTÜ Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalıştıkları projede geliştirecekleri yapay…

15 Mayıs 2024

Bankalar Paris Anlaşması’ndan Bu Yana Fosil Yakıtlara 7 Trilyon Dolar Aktardı

Paris Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden 9 yıl geçti ama anlaşmadaki taahhütler çiğnenmeye devam ediyor. Son bir…

14 Mayıs 2024