;
Ekonomi

Güneş Enerjisinde Fiyatlar Düştü, Hindistan 14 Kömür Santralı Projesini İptal Etti

Hindistan, güneş enerjisi fiyatlarının rekor düzeyde düşmesiyle birlikte 14 kömür santralı projesini iptal etti.

Hindistan, güneş enerjisinin bir zamanlar imkansız olarak görülen fiyatlara gerilemesiyle birlikte yaklaşık 14 GW’lık kömür yakıtlı elektrik santralı inşa etme planlarını – İngiltere’deki toplam miktar- iptal etti.

Analist Tim Buckley, Hindistan’da en kirli fosil yakıttan uzaklaşmanın ve güneşe doğru geçişin küresel enerji piyasaları üzerinde “derin” etkileri olacağını söyledi.

Buckley’nin The Institute fo Energy Economics and Financial Analysis’s’in (Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü-IEEFA) internet sitesinde yer alan makalesine göre, bu ay şimdiye kadar 13,7 GW’lık planlanan kömür enerjisi projesi iptal edildi. İptal edilen projeler değişimin hızının kesin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Geçen yılın Ocak ayında Finli şirket Fortum, Rajasthan’da düşük tarifeli rekor veya garantili bir fiyatla kilowatt-saat başına 4,34 rupiden elektrik üretmeyi kabul etti.

IEEFA Enerji Finansmanı Araştırma Direktörü Buckley, analistlerin bu fiyatın çok düşük olduğunu ve tekrarlanamayacağını söylediklerini aktardı. Ancak 16 ay sonra, 500 MW’lık bir güneş enerjisi tesisi için yapılan bir açık artırma, 2,44 rupi ile sonuçlandı.

Buckley, “Güneş Hindistan’da ilk defa kömürden daha ucuz ve bunun küresel enerji piyasalarını dönüştürmek için yarattığı etkiler derin” dedi.

Analist, Hindistan hükümeti tarafından, güneş enerjisinin düşen maliyeti ile birlikte enerji verimliliğini artırmak adına alınacak önlemlerin mevcut ve planlanan kömür santralları üzerinde büyük bir etkisi olacağını ifade etti.