;
Bilim

Grönland Buz Tabakası Rekor Seviyede Eridi

Bir araştırmaya göre, dünyanın ikinci büyük buzulu olan Grönland’da rekor seviyede erimeler gerçekleşti. Bilim insanları, Grönland’ın tamamı eridiği takdirde deniz seviyelerinin 7 metre yükselebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Haber: Kate Abnett

Çeviri: Çisil Sevinç

Çarşamba günü yayımlanan ve iklim değişikliğinin küresel deniz seviyelerinde keskin artışlara yol açabileceğini gösteren bir çalışmaya göre, Grönland buz tabakası rekor seviyede küçüldü.

Araştırmacılar, büyük boyuttaki erimenin sebebinin yalnızca yükselen sıcaklıklar olmadığını, aynı zamanda atmosfer dolaşımı modellerinin iklim değişikliği sonucu daha sık yaşanmaya başlandığını ortaya koydu.

Aynı zamanda, bilim insanlarının buzulların karşı karşıya olduğu tehditleri hafife almış olabileceğini de eklediler.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Araştırmaya liderlik eden Columbia Üniversitesi profesörü Marco Tedesco, “Oluşması binlerce yıl sürmüş buzulları onlarca yıldır yok ediyoruz. Burada yaptığımız şey, dünyanın geri kalanını büyük oranda etkiliyor” şeklinde konuştu.

Grönland’daki buz tabakası dünyadaki en büyük ikinci buzul ve çalışmaya göre bilim insanlarının “yüzey kütlesi” dediği ölçülerde ölçümlere başlanan 1948 yılından beri en büyük düşüşler yaşandı.

Columbia ve Liege üniversitelerinin yürüttüğü ve The Cryosphere adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, Grönland’da geçtiğimiz yıl 600 milyar ton su kaybı yaşandı ve bu miktar deniz seviyelerinin 1.5 milimetre yükselmesi anlamına geliyor.

Grönland buz tabakası adanın %80’ini kapsıyor ve tamamının erimesi küresel deniz seviyelerini yaklaşık 7 metre yükseltebilir.

Tedesco, Grönland’ın son yıllarda küresel deniz seviyesi yükselmelerinin %20-25’inden sorumlu olduğunu söyledi ve karbon emisyonlarının artmaya devam etmesiyle bu oranın 2100 yılına kadar %40’ı bulabileceğini ekledi.

Tedesco’ya göre, dünyanın en büyük buzulu olan Antarktika’daki buzların nasıl eriyeceği ise hâlâ gizemini koruyor.

Gelecekte Grönland’daki buzların ne ölçüde eriyeceğini tahmin etmede kullanılan modellerin çoğu, değişen atmosfer dolaşımı modellerini hesaba katmıyor.

Araştırmacılara göre bu yüzden modeller gelecekteki erimeleri hafife alıyor.

Tedesco, konu hakkında “Bu neredeyse erimelerin yarısını kaçırmak demek” yorumunda bulundu.

Çalışmada; Avustralya’daki devasa orman yangınlarının güney kutbundaki donmuş kara parçalarını hızla eritmeye başlamasının yarattığı iklim değişikliği etkileri ile birlikte, fosil yakıtlarla bağlantılı risklerin üzerinde duruldu.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Eylül ayında yayımladığı bir raporda, seragazı emisyonlarının yükselmeye devam ettiği bir senaryoda deniz seviyelerinin 2100 yılına kadar 1 metre yükselebileceği tahmin edilmişti.

Grönland’daki gibi devasa tatlı su erimeleri, deniz seviyesinin veya yıllık taşkın seviyelerinin altında yaşayan yüz milyonlarca insanı tehdit ediyor. Bununla birlikte, deniz ekosistemini bozabilecek deniz tuzluluk miktarını da değiştiriyor.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.