;
Politika

Greta Thunberg’in Babası: “O Mutlu ama Ben Endişeliyim”

Greta Thunberg’in babası, aktivist olmadan önce depresyonla mücadele eden kızının artık çok daha mutlu olduğunu söyledi, yalan haberler ve kızına duyulan nefret karşısında endişeli olduğunu belirtti.

16 yaşındaki Greta’dan ilham alan milyonlarca insan iklim krizi ile ilgili farkındalık yaratmak için harekete geçti.

BBC’deki Radio 4’s Today programına katılan Greta’nın babası Svante Thunberg, kızının iklim grevi için okulu kırmasını desteklemediğini söyledi.

Aktivist olduktan sonra Greta’nın çok daha mutlu olduğunu söyleyen Svante Thunberg, kızına duyulan nefretten dolayı ise endişeli olduğunu belirtti.

Greta’nın konuk editörlük yaptığı aynı yayında, Sir David Attenborough, Greta’nın iklim değişikliği konusunda dünyayı uyandırdığını söyledi.

İsveç’in Stockholm kentinde yaşayan Greta ise evinden yaptığı Skype görüşmesinde Sir David’e ondan ne kadar ilham aldığını anlattı.

Yayıncı ve doğa bilimci, Greta’ya “Çoğumuzun 20 yıldır çabalayıp başaramadığını başardığını” söyledi.

Aynı zamanda iklim değişikliğinin Birleşik Krallık genel seçimlerinde anahtar rol oynamasının tek sebebinin 16 yaşındaki Greta olduğunu da ekledi.

Dünya liderlerini iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye çağıran küresel harekete öncülük eden Greta, bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Bu hareket, dünyada organize bir okul grevini başlattı.

Noel döneminde Today programına konuk editörlük yapan beş yüksek profilli kişi arasında Greta da bulunuyor.

BBC sunucusu Mishal Husain genç kız ve babasıyla röportaj yapmak için İsveç’e gitti.

Today editörü Sarah Sands İsveç’e uçakla gitme kararı için “Toplu taşıma için vaktimiz yoktu. Ancak kameramanımızla orada buluştuk ve Greta ile David Attenborough arasındaki röportajı Skype aracılığıyla gerçekleştirdik. İkisi arasındaki iletişim için en doğru yol buydu.” dedi.

Depresyon ile Mücadele

 Programın bir kısmında Husain ile konuşan Svante Thunberg, kızının okul grevine başlamadan önce üç dört yıl boyunca depresyonla mücadele ettiğini söyledi ve ekledi: “O konuşmayı bıraktı… okula gitmeyi bıraktı.”

Greta’nın yemek yemeyi reddetmesinin bir ebeveynin en korkunç kabusu olduğunu ekledi.

Thunberg, iyi hissetmesi için İsveç’teki evlerinde Greta ve küçük kız kardeşi Beata’yla daha çok vakit geçirdiğini anlattı. Greta’nın annesi, opera sanatçısı Malena Ernman, ailenin bir arada olması için bütün anlaşmalarını iptal etti.

Birkaç yıl Greta’nın konuyla mücadelede artan tutkusu üzerine iklim değişikliği konusunda araştırma yapmaya ve tartışmaya başladılar.

Svante Thunberg’ün söylediğine göre Greta, ebeveynlerini aktif insan hakları savunucuları olmalarına rağmen iklim meselesini çok ciddiye almamaları nedeniyle ikiyüzlü olmakla suçladı. Svante Greta’nın “Kimin insan haklarını savunuyorsunuz?” dediğinden bahsetti.

Babası, ebeveynlerinin çevre dostu olmaya yönelik değişimlerinin Greta’ya enerji verdiğini söylerken, annesinin uçakla seyahat etmediğini ve kendisinin vegan olduğunu belirtti.

Thunberg, New York ve Madrid’deki BM iklim zirveleri için yaptığı yelken seferlerinde kızına eşlik etti. Greta çevresel etkilerden dolayı uçakla seyahat etmeyi reddediyor.

Thunberg “Doğru olduğunu bildiğim şeyleri yaptım, ama bunları iklimi kurtarmak için değil, kızımı kurtarmak için yaptım.” dedi ve ekledi: “İki tane kızım var ve dürüst olmak gerekirse benim için sadece onlar önemli. İstediğim tek şey onların mutlu olması.”

Babası, aktivist olduktan sonra Greta’nın artık çok mutlu olduğunu söyledi: “Onun artık sıradan olmadığını düşünüyorsunuz çünkü o özel, çok ünlü ve daha bir sürü şey. Ancak benim için o artık sıradan bir çocuk, öteki insanların yaptığı her şeyi yapabiliyor.”

Bununla birlikte Thunberg, okul grevi internette viral olduğundan beri çevreyi korumak için hayat tarzını değiştirmek istemeyen insanların Greta’ya yaptığı tacizlerden söz etti.

Greta daha önce yaptığı açıklamasında insanların “Görüntüsünü, kıyafetlerini, hareketlerini ve farklılıklarını” alay konusu yaptıklarından bahsetmişti.

Babası özellikle kızı hakkında uydurulanlardan ve yalan haberlerden, aynı zamanda kızına nefret duyulmasından endişe duyduğunu belirtti.

Kızının ise eleştirilerle fazlasıyla iyi mücadele ettiğini de ekledi: “Doğrusunu söylemek gerekirse nasıl yaptığını bilmiyorum, çoğu zaman gülüyor. Bunu çok komik buluyor.”

Thunberg gelecekte işlerin ailesi için daha az yoğun geçmesini umduğunu söylerken Greta’nın okula dönmeyi gerçekten istediğini ekledi.

Greta’nın yakında 17 yaşında olacağını ve seyahatlerinde refakatçiye ihtiyacının kalmayacağını da söyledi: “Eğer bana ihtiyacı olursa, yanında olmaya çalışacağım. Ama bence artık daha fazla tek başına olacak ve bence bu muhteşem.”