;
Politika

Greta Thunberg: “Trump’la Vaktimi Harcamam”

Greta Thunberg, ABD Başkanı Donald Trump’ın bilim insanlarını bile dinlemezken kendisinin söyleyeceklerini ciddiye almayacağını söyledi. Dört aydır denizaşırı seyahat eden aktivist, artık normal bir genç gibi yaşamak istediğini ve okula geri döneceğini açıkladı.

Haber: Michael Holden

Çeviren: Çisil Sevinç

BBC radyosunun Today (Bugün) programında yer alan röportajda 16 yaşındaki Greta Thunberg, kendisine yapılan kişisel saldırıları komik bulduğunu ve bir an önce normal bir hayata dönmek istediğini söyledi.

Greta’nın, Trump’a New York’taki BM iklim zirvesinde medyanın deyişiyle “ölü bakış” attığı video sosyal medyada viral olmuştu. Trump iklim bilimini sorgulamakla birlikte ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesi için süreci resmen başlatmıştı.

Trump ile konuşsaydı ne söyleyeceği sorulan Thunberg, “Açıkçası bir şey söyleyeceğimi sanmıyorum çünkü belli ki bilim insanlarını ve uzmanları dinlemiyor, beni neden dinlesin ki? Vaktimi harcamazdım” şeklinde yanıt verdi.

Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro Thunberg’e “şımarık velet” demişti. Trump ise Twitter üzerinden “öfke kontrolü üzerinde çalışmalı” açıklamasında bulunmuştu.

“Bu saldırılar sadece komik çünkü bir şey ifade etmiyorlar.” diyen Greta sözlerine şu şekilde devam etti: “İstemedikleri değişimin gençlerden gelmesinden korkuyorlar ama bu sadece bizim gerçekten bir şey yaptığımızı ve bizi bir çeşit tehdit olarak gördüklerini kanıtlar.”

Thunberg, 15 yaşında her Cuma okulu asarak İsveç Parlamentosu’nun önünde eylem yapmasıyla başlattığı hareket ile adını dünyaya duyurdu. Protestolar milyonlarca gence iklim değişikliği konusunda eyleme geçme konusunda ilham kaynağı oldu.

David Attenborough’dan Övgü

Time Dergisi’nin 2019 Yılın İnsanı olarak seçtiği Thunberg, aktivist olmanın depresyonu yenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Pazartesi günkü BBC programında aynı zamanda İngiliz sunucu David Attenborough ile konuşarak kendisinin doğa belgesellerinin ona bir ilham kaynağı olduğunu söyledi.

93 yaşındaki Attenborough, cevap olarak Thunberg’e “Dünyayı uyandırdın.” diyerek “Çoğumuzun 20 yıldır üzerinde çalışıp başaramadığı şeylere” ulaştığını ekledi.

New York ve Madrid’deki iklim konferanslarına katılmak için dört aydır denizaşırı seyahat eden genç, İsveç Parlamentosu dışındaki aktivistlere bu ay yeniden katıldı.

Pazartesi günü “Umarım uzun süre İsveç Parlamentosu dışında oturmak zorunda kalmam ve artık bir iklim aktivisti olmama gerek kalmaz.” diyen Greta, Ağustos ayında okula geri dönmek için sabırsızlandığını söyledi: “Sadece herkes gibi olmak istiyorum. Kendimi eğitmek ve normal bir genç gibi olmak istiyorum.”