;
Politika

Greta Thunberg: “Kimseye Ne Yapması Gerektiğini Söylemiyorum” 

18 yaşına giren çevre aktivisti Greta Thunberg, yeni kıyafetler almayı bıraktığını ancak havayolu kullanan veya çocuk sahibi olanları eleştirmediğini söyledi.

Greta Thunberg, 18. doğum gününü kutlamak için yaptığı bir röportajda, yeni kıyafet satın almayı bıraktığını ancak yaşam tarzı seçimleri kendisininkinden daha az çevre dostu olan diğer insanları yargılamadığını ifade etti.

2018’de tek başına gerçekleştirdiği okul grevi küresel bir gençlik hareketine dönüşen Thunberg, birkaç yıl önce uçak kullanmayı bıraktı, bunun yerine tekneyle seyahat etti. Vegan olduğunu ve “bir şeyler” tüketmeyi bıraktığını söyledi.

Dünyayı uçakla dolaşırken iklim acil durumundan bahseden ünlüler hakkında ne düşündüğü sorulduğunda genç iklim aktivisti, ünlüleri eleştirmeyi reddederken, başkalarının eleştirebileceği konusunda uyardı.

Sunday Times dergisine  “Başkalarına ne yapacağını söylemiyorum, ancak bu konular hakkında konuştuğunuzda ve öğüt verdiğiniz şeyleri kendiniz yapmadığınızda bunun için eleştirilirsiniz ve söyledikleriniz ciddi anlamda kabul edilmez” dedi.

Uzun uçuşlardan kaçınmak, bireylerin karbon emisyonlarını azaltmanın en etkili yollarından biri ancak araştırmalara göre en büyük etki çocuk sahibi olmamak.

Thunberg “Çocuk sahibi olmanın bencillik olduğunu sanmıyorum. Sorun insanlar değil, bizim davranışlarımız” dedi. Yaşam tarzı çoğu batılı gencinkinden çok uzak olsa da Thunberg, bir şey kaçırdığını hissetmediğini söylüyor.

Giysiler için ise, “En kötü senaryo sanırım ikinci el almam olur, ama yeni kıyafetlere ihtiyacım yok. Giysileri olan insanları tanıyorum ve ödünç alabilir miyim diye veya artık ihtiyaçları olmayan bir şeyleri olup olmadığını sorardım. Mutlu olmak için Tayland’a uçmama gerek yok. İhtiyacım olmayan kıyafetleri satın almaya ihtiyacım yok, bu yüzden bunu bir fedakarlık olarak görmüyorum” dedi.

Greta Thunberg, çevreye olan tutkusunun ve endişesinin onu üzmediğini ifade etti ve “Geleceğin nasıl sonuçlanacağı konusunda oturup spekülasyon yapmıyorum, bunu yapmanın bir faydasını göremiyorum. Şimdi yapabileceğiniz her şeyi yaptığınız sürece, kendinizi depresif veya endişeli hale getiremezsiniz” diye belirtti.

İdeal doğum günü hediyesini “herkesten gezegen için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına dair bir söz” olarak belirtti. Ancak, daha somut bir hediye olarak ise, bisikleti için yeni farları tercih ettiğini söyledi ve “İsveç’te kışın hava çok karanlık oluyor” diye ekledi.