;
Politika

Greta Thunberg: “Fosil Yakıtlardan Vazgeçmemek Milyonlarca İnsanın Ölümüne Neden Olacak”

greta thunberg

İklim aktivisti Greta Thunberg, fosil yakıtlardan yalnızca hızlı bir aşamalı çıkışın sıcaklıkları 1,5 derece sınırında tutacağını söylüyor.

İklim aktivisti Greta Thunberg hükümetlere, zengin ülkelerin fosil yakıtlardan kademeli olarak çıkmayarak dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca yoksul insan için bir “ölüm cezası” imzaladığını söyledi.

Salı günü, yıllık seragazı emisyonlarının tüm zamanların en yüksek seviyesindeyken, yaptığı konuşmasında konusunda, fosil yakıtlardan yalnızca hızlı bir aşamalı çıkışın sıcaklıkları 1,5 derece sınırında tutacağını söyledi.

“Önümüzdeki aylar ve yıllar, şu an geleceğin nasıl görüneceği açısından çok önemli olacak. Şu an verdiğimiz kararlar, insanlığın geri kalanının geleceğini belirleyecek. Fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkmazsak, bu sayısız insan için ölüm cezası olacak” dedi.

Thunberg geçen Cuma günü, iklim kriziyle ilgili siyasi eylemsizliği protesto etmek için 2018’den beri Cuma günleri düzenlediği okul grevlerinin sona erdiğini duyurdu. İklim aktivisti, iklim krizi hakkında konuşmaya devam edecek ve gelişmekte olan ülkelerden gelen gençlerin seslerine de dikkat çekecek.

Fosil yakıt arama ve kullanımını durdurmaya yönelik siyasi irade eksikliği nedeniyle, Paris Anlaşması’nın 1.5 derece hedefinin ciddi tehdit altında olduğunu belirtti.

“Hâlâ uçurumun kıyısına doğru koşuyoruz. İnsan kontrolünün ötesinde, milyarlarca insanı otobüsün altına atacak geri bildirim döngülerini tetikleyebiliriz” dedi.

Fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkılması tartışmasının, bu yıl içinde gerçekleştirilecek COP28 BM iklim görüşmelerinde bir parlama noktası olması bekleniyor. Zirve, büyük bir petrol ve gaz üreticisi olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde Dubai’de gerçekleşecek.

Pek çok ülke, COP28’te, fosil yakıtlardan kademeli çıkış için resmi bir karar  alınmasını savunuyor veya en azından bu konunun zirvede resmi bir gündem maddesi olarak tartışıldığını görmek istiyor. Ancak başta Suudi Arabistan olmak üzere fosil yakıt üreticileri bazı ülkeler bu fikirlere şiddetle karşı çıkıyor. BAE başkanlığı ise gündemde henüz bir anlaşma olmadığını söyleyerek temkinli davranıyor.

Müzakerelere, fosil yakıt üretim kapasitesini büyük ölçüde genişletmeyi planlayan ülkenin ulusal petrol şirketi Adnoc’un da başkanı olan BAE hükümetinin bakanı Sultan Al Jaber başkanlık edecek.

Kenyalı bir iklim adaleti organizatörü Eric Njuguna, Al Jaber’in ikili rolünün bir çıkar çatışması yarattığını söyledi ve onu istifaya çağırdı: “İklim krizini sınırlama çabalarına ek olarak, bir fosil yakıt CEO’suna sahip olmak, yoksul ülkelerin sırtından bıçaklanması anlamına geliyor” dedi.

Bonn’da geçen Pazartesi başlayan ve Perşembe günü sona erecek olan müzakereler, 30 Kasım’da başlayacak olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamındaki COP28’in temelini atacak.