;
Politika

Greta Thunberg COVID-19’dan Etkilenen Çocuklar İçin Kampanya Başlattı

Aktivist Greta Thunberg, Şubat ayında kurduğu vakıf aracılığıyla çocuklar için yapılan COVID-19 yardım kampanyasına bağışta bulundu.

Genç iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg, BM ile birlikte çocukların koronavirüsten korunmasına destek olmak amacıyla sabun, maske ve eldiven kampanyası başlattı.

Danimarkalı yoksulluk karşıtı Human Act adlı grubun izinden giden Thunberg, iklim değişikliği mücadelesi için topladığı bağışların 200 bin dolarını BM çocuk kuruluşu UNICEF’e bağışladı.

Thunberg’in açıklamasında, “İklim krizi gibi, koronavirüs salgını da bir çocuk hakları krizidir. Günümüzde ve uzun vadede bütün çocukları etkileyecek, ancak en fazla etkilenen savunmasız gruplar olacak. Çocuklar COVID-19 sonucu ortaya çıkan gıda kıtlığı, kısıtlanan sağlık hizmetleri, şiddet ve eğitimsizlikten derin şekilde etkilenecek” ifadeleri yer aldı.

UNICEF, kampanya gelirinin çocuklara sabun, maske, eldiven ve hijyen tedarikinde kullanılacağını söyledi.

BM’nin yakın zamanda yayımladığı bir raporda, çocukların virüsün birincil etkilerinden uzak tutulmasına rağmen yaşanan ekonomik durgunluk sonucu 2020 yılındaki çocuk ölümlerinde yüz binlerce artış yaşanabileceği ifadesi yer aldı.

Raporda aynı zamanda salgın sonucu bu yıl 66 milyon çocuğun aşırı yoksulluk seviyesi altına düşebileceği ve böylece 2019 yılında aşırı yoksul olduğu kaydedilen 386 milyon çocuk sayısında artış yaşanacağı da belirtiliyor.

UNICEF Başkanı Henrietta Fore, “Çocuklar ve gençler COVID-19’un zincirleme etkilerinden en fazla etkilenen grup” dedi.

17 yaşındaki Greta Thunberg, Şubat ayında iklim değişikliği ile savaşmak için kurduğu Greta Thunberg Foundation adlı vakıf aracılığıyla bağışta bulundu.

Thunberg, dikkatleri ilk kez 2018 yılında İsveç parlamento önündeki tek kişilik protestosuyla üzerine çekmişti ve o günden bu yana uluslararası tanınırlık kazanarak BM’nin önde gelen etkinliklerinde boy göstermeye başladı.