;
Politika

Greta Thunberg: ‘‘Bilim Olmadan Başaramayız’’

İklim aktivisti Greta Thunberg, koronavirüsün bilimi takip etmenin önemini vurgulamış olmasına rağmen iklim uzmanlarının dinlenmediğini söylüyor.

İklim aktivisti Greta Thunberg, koronavirüs salgınının bilimi takip etmenin önemine dikkat çekmesine rağmen iklim uzmanlarının dinlenmediğini ifade etti.

İsveçli genç, COVID-19 krizinin “bilim olmadan başaramayız” görüşüne “ışık tuttuğunu”, ancak insanların “yalnızca bir tür bilim insanını dinlediğini” belirtti.

Thunberg, sözlerini, Salı günü BBC Radio 4’te yayımlanan Today programının konuk editörlüğünün bir parçası olarak, Booker ödüllü yazar Margaret Atwood ile ortak bir röportajında dile getirdi.

Thunberg’e, pandeminin insanların bilimi takdir etmeleri üzerindeki etkisinin iklim bilgisi üzerinde de etki yaratıp yaratmadığı soruldu.

Thunberg bunun üzerine, “Kesinlikle olabilirdi. Bence bu salgın, bilime nasıl bağlı olduğumuza ve bunu bilim olmadan başaramayacağımıza ışık tuttu. Ama elbette, sadece bir tür veya bazı bilim insanlarını dinliyoruz ve örneğin, iklim bilimcileri dinlemiyoruz; biyolojik çeşitlilik üzerine çalışan bilim insanlarını dinlemiyoruz ve bunun değişmesi gerekiyor” cevabını verdi.

İklim aktivisti, 2060 itibariyle net sıfıra ulaşmayı taahhüt eden Çin gibi ülkelerin karbon emisyonlarını azaltma taahhütleri hakkındaki şüphelerini dile getirdi.

Thunberg, “Gerçekten kayda değer bir şey diyor olsalardı bu çok iyi olurdu. Gelecek hakkında, varsayımsal, belirsiz, uzak tarihler ve sözler ile konuşmaya devam edemeyiz. Şimdi bir şeyler yapmalıyız. Ve ayrıca net sıfır ifadesi çok büyük bir yasal boşluk yaratıyor, bu ‘net’ kelimesine birçok şey sığdırabilirsiniz” diye konuştu.

Thunberg, başkanlığının ilk gününde Paris Anlaşması’na yeniden katılma sözü veren Joe Biden’in ABD başkanı olarak seçilmesinin “yeni bir başlangıç olabileceğine” dair bir mesaj gönderdiğini söyledi.

“Öyle olmasını umalım ve olması için bastıralım” dedi.

Röportajın başka bir kısmında Thunberg, Twitter’daki paylaşımları görmezden gelmeye çalıştığını söyledi ve “Zamanımı kendimi savunmaya harcasaydım, başka bir şey yapamazdım” diye konuştu.

Bir kampanya döneminden sonra okula geri dönmenin harika olduğunu ve ders çalışmayı sevdiğini de sözlerine ekledi.