;
Ekonomi Politika

Greta Thunberg: “AB İyileşme Planı İklim Kriziyle Mücadelede Başarısız”

İklim aktivistleri bu hafta başında AB blokunun imzaladığı COVID-19 iyileşme paketi kapsamında yer alan 750 milyar euroluk iklim fonunun yetersiz olduğunu ve siyasetçilerin küresel ısınmayı hâlâ kriz olarak ele almadıklarını belirttiler.

Greta Thunberg, AB siyasetçilerini, iklim krizinin büyüklüğünü anlamamakla suçladı ve 750 milyar euroluk COVID-19 iyileşme planının yetersiz olduğunu ifade etti. Thunberg açıklanan pakete yönelik, iklim değişikliğinin hala acil bir kriz olarak ele alınmadığını söyledi.

Thunberg, Guardian’a “Gerçeği hâlâ inkâr ediyor ve bir iklim acil durumuyla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini görmezden geliyorlar. İklim krizi kriz olarak görülmediği sürece, gerekli değişiklikler yapılmayacak” dedi.

AB liderleri geçtiğimiz Salı günü anlaşmaya vararak, %30’unun iklim politikalarına gideceği iyileşme fonunu imzalamışlardı. Thunberg, paketi yetersiz olarak değerlendirdi.

Almanya okul grevlerinde merkezi bir figür haline gelen 24 yaşındaki iklim aktivisti Luisa Neubauer ise, gençlerin siyasetçilere giderek sinirlendiğini söyledi.

Neubauer, “Liderlerimizden bizim güvenliğimiz, dünyadaki insanların güvenliği, geleceğimizin güvenliği gibi en temel ihtiyaçlarımızla ilgilenmelerini istiyoruz. Bu kadar önemli şeyleri talep etmek demokratik bir düzende endişe verici ancak yine de liderlerin bunu nasıl görmezden geldiğini ya da diğer şeyler kadar önemli olduğunu düşünmediklerini görüyorsunuz” dedi.

Belçikalı iklim aktivisti Adélaïde Charlier (19) ise acil politika önlemlerini uygulamadan iklim eylemi dilini benimseyen politikacıların iklim inkarcılarından daha kötü olduğunu söyledi.

Charlier “Liderlerin iklim krizini küçümsemesi, doğrudan inkar etmesinden daha tehlikeli çünkü bu şekilde onlara güvenebileceğimizi ve doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz ancak oldukça tehlikeli ve yanlış” dedi.

Aralarında dünyanın önde gelen bilim insanlarının da yer aldığı, 80 bin kişi tarafından imzalanan ve AB liderlerine yazılan mektupta iklim krizinin korkunç etkilerinin önlenmesi adına acil harekete geçilmesi talebi yer alıyordu.

Mektupta “Ne siyasetçiler, ne medya, ne iş dünyası ne de finans sektörünün iklim krizini bir kez daha kriz olarak ele almadığını görüyoruz. Ve emisyonları düşürmek için güvenilir bir yolda olduğumuzu ve iklim felaketinden kaçınmak için gereken eylemlerin bugünün sistemi içinde mevcut olduğunu düşünmeye devam ettikçe… değerli zamanımızı daha fazla kaybedeceğiz” cümlesi yer alıyor.

Mektup iklim ve ekolojik acil durumunun sadece, “temelinde yatan sosyal ve ırksal adaletsizliklere ve baskıya işaret edilmesiyle” çözülebileceğini dile getiriyor.

Bu yılın başlarında AB, blokun düşük karbonlu bir ekonomiye geçişini amaçladığı yeşil düzen tekliflerini sunmuştu ancak iklim aktivistleri AB’nin 2050 itibarıyla net sıfır emisyon hedefini tehlikeli düzeyde geç bulmuşlardı.