;
Politika

Greta İsminin Patentini Alıyor

İklim aktivisti Greta Thunberg, insanların izin almadan ismini ve kurduğu hareketi kullanarak ticari fayda elde etmelerini engellemek için, ismi ve “Gelecek için Cumalar” hareketinin ismi için patent başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

17 yaşındaki Greta Thunberg, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, kendisi olduğunu ya da kendisini temsil ettiğini iddia ederek üst düzey kişilerle, siyasetçilerle, basınla, sanatçılarla iletişime geçen kişiler olduğundan şikayet etti, “İsmim ve ‘Gelecek için Cumalar’ hareketi iznim olmadan sürekli olarak ticari amaçlar için kullanılıyor” dedi. Sözlerine, “Benim ve hareketim adına pazarlama yapan, ürün satan ve para toplayan insanlar oldu. Size garanti ediyorum, benim ya da harekete katılan diğer kişilerin markalaşma isteği yok. Ancak maalesef buna mecbur kaldık” şeklinde devam etti.

Greta Thunberg tarafından kurulan “Gelecek için Cumalar” isimli hareket, küresel çapta milyonlarca gencin iklim değişikliği ile mücadele için protesto gösterileri düzenlemesine neden oldu.

Thunberg, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Gelecek için Cumalar” hareketinin finansal yönüyle “şeffaf bir şekilde” ilgilenebilmek için, ailesiyle birlikte vakıf kurduklarını da açıkladı ve “Bu vakıf tabii ki kâr amacı gütmeyecek” dedi.

Thunberg, vakfın amacını “ekolojik, iklimsel ve sosyal sürdürülebilirlik ile ruh sağlığını desteklemek” olarak açıkladı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

İsveçli Greta Thunberg, “İklim için okul grevi” kampanyasını 2018 yılında her Cuma okula gitmeyi reddederek, İsveç Parlamentosu önünde elindeki dövizlerle dünya liderlerini çevreyi korumak için adım atmaya çağırarak başlattı.

Dört gün sonra karbon ayakizini azaltmak için uçak yolculuğundan kaçındığı mesajını vermek amacıyla, üzerinde bir uçak ve bir uyarı işareti bulunan tişörtüyle çektirdiği fotoğrafı sosyal medyaya koydu.

Greta aynı zamanda et yemenin de doğaya ve iklime olumsuz etkileri olduğunu düşünerek vegan oldu ve anne babasını da et yememeye ikna etti.

Greta’nın haftada bir okula gitmeyerek İsveç Parlamentosu önünde yaptığı oturma eylemi ve bu kadar genç bir insanın, kendi kuşağından birçok gencin rahatsızlığını duyduğu bir konuyu böylesine ateşli bir şekilde ifade edebilmesi medyanın giderek artan ilgisinin odağı oldu.

Bir süre sonra Greta dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere çağrı yaparak iklim için harekete geçmelerini istedi.

Sosyal medya üzerinden bu çağrı “Cumalar, geleceğimiz için” sloganıyla dev bir kampanyaya dönüştü.

2018 yılı boyunca büyüyen kampanyaya dünyanın birçok farklı yerinde milyonlarca öğrenci katıldı.

Giderek daha çok medyanın ilgisini üzerinde toplayan Greta, iklim değişikliği ile ilgili konularda bütün dünyaya yayılan konuşmalar yapmaya başladı.

BM iklim zirvesinin yapıldığı New York’ta yaptığı konuşmasında dünya liderlerine hitaben “Bu çok yanlış. Burada olmamalıydım. Okyanusun diğer tarafında okulumda olmalıydım. Ama hâlâ umut gençlerde diyorsunuz. Bu ne cüret? Boş laflarınızla benim rüyalarımı, çocukluğumu çaldınız” diye konuşmuştu ve uyarıda bulunmuştu: “Gözümüz üzerinizde…”

Greta aynı zamanda 2019 yılında Time dergisi tarafından “Dünyanın en etkili kişisi” seçilmişti.