;
Politika

Greenpeace: Çin’de Onaylanan Kömür Santralı Sayısı Hızla Artıyor

Greenpeace, kısmen geçen Eylül ayında yaşanan elektrik kesintileri dalgasının yol açtığı artan enerji arzı endişelerinin Çin’deki kömür projelerini hızlandırdığını açıkladı.

Greenpeace, enerji güvenliğinin iklim endişelerini geride bıraktığı bir dönemde Çin’in bu yılın ilk çeyreğinde 8,63 gigawatt’lık (GW) kömürlü termik santral inşasını onayladığını duyurdu. Bu, 2021’in tamamında görülen miktarın neredeyse yarısı kadar.

Çin, ısınmaya neden olan karbondioksit emisyonlarını 2030 yılına kadar zirveye çıkarmayı hedeflerken, 2021-2025 döneminde kömürlü termik santralı kapasitesini sıkı bir şekilde kontrol etme sözü vermişti. Buna paralel olarak yeni proje miktarı geçen yıl yavaşlamıştı.

Ancak Greenpeace, onay belgelerine atıfta bulunarak, kısmen geçen Eylül ayında yaşanan elektrik kesintileri dalgasının yol açtığı artan enerji arzı endişelerinin kömür projelerini hızlandırdığını söyledi.

Greenpeace’in Pekin’deki iklim ve enerji kampanyacısı Wu Jinghan, “Enerji güvenliği, güvenilir enerji arzından ziyade kömür için bir tür kod haline gelen bir kelime oldu” dedi.

Çin’in kömürlü termik santral inşaat planları, geçen yıl Glasgow’da yapılan ve ülkelerin küresel kömür kullanımını “aşamalı olarak kaldırmak” yerine “aşamalı olarak azaltmayı” kabul ettiği küresel iklim görüşmeleri sırasında önemli bir tartışma konusuydu.

Çin Elektrik Konseyi’nin bu ay yayımladığı tahminlere göre, Çin’in toplam elektrik üretim kapasitesinin 2025 yılına kadar 3.000 GW’a, fosil yakıt kaynaklarının ise %49’a ulaşması bekleniyor.

Wu, Çin’in rüzgar ve güneş enerjisi inşaatını hızlandırmasına rağmen, daha fazla kömür kapasitesi inşa etmenin yenilenebilir projelerinin şebekelere erişmesini ve tüketicilere ulaşmasını zorlaştıracağını söyledi. Wu, “Enerji piyasası kömürün etrafında dönüyor” diye konuştu.