;
Politika

Gençlerden Türkiye’nin de Dahil Olduğu 32 Ülkeye Dava

dava

Portekiz’de bir grup genç, orman yangınları nedeniyle Avrupa’daki 32 ülkeyi iklim değişikliğine karşı yeterli mücadeleyi vermemekle suçladı ve AİHM’de dava açtı. 

Ulusal Sivil Koruma Kurumu Müdürü Andre Fernandes, 10. gününe giren orman yangınları ile ilgili olarak basına bir açıklama yaptı. Yangınlar devam ederken, Portekizli bir grup genç Türkiye’nin de dahil olduğu 32 Avrupa ülkesine

Orman Yangınları Sürüyor

“Orman yangınları farklı noktalarda devam ediyor ve halen aktif. Bulunduğu yer, kuraklık, sıcak hava ve rüzgardan dolayı mücadele etmesi oldukça zor” diye konuşan Fernandes, bin 100 görevlinin yangın söndürme çalışmalarına katıldığı bilgisini paylaştı.

Fernandes; karadan 356 makine, havadan da 13 uçağın yangın söndürme çalışmalarına destek verdiğini, yaralanan 19 itfaiyeciden üçünün durumunun ise ağır olduğunu sözlerine ekledi.

Yangından ötürü 45 kişinin güvenlik nedeniyle evlerinden tahliyeleri gerçekleştirildi.

Bir Grup Genç, Avrupa’daki 32 Ülkeye Dava Açtı

Öte yandan Portekiz’de bir grup gencin orman yangınları nedeniyle Avrupa’daki 32 ülkeyi iklim değişikliğine karşı yeterli mücadeleyi vermemekle suçladığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açtığı bildirildi.

Birleşik Krallık‘taki 10 avukattan oluşan bir ekip tarafından temsil eden altı Portekizli davacının şikayet ettiği ülkelerse şöyle: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve Türkiye.

Portekiz basınında yer alan haberde, AİHM’nin Büyük Daire’de gelecek sonbaharda söz konusu davayı görüşeceği, bunun iklim değişikliği konusunun insan hakları için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olacağı savunuldu. Genç iklim aktivistleri de kitle fonlaması yoluyla masrafları karşılamaya çalışıyor.

Davacı gençler olumlu bir sonuç alırsa, hükümetler yasal olarak emisyon azaltımlarını hızlandırmak ve güçlendirmekle yükümlü olacak.

Portekiz, son bir aydır orman yangınları ile mücadele ediyor. 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında, 58,354 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü ülkede, 14 yerde yangınlar devam ediyor. Yanan ormanlık alanın son 10 yılın ortalamasından %59 daha fazla olduğu belirtiliyor. İklim değişikliği nedeniyle orman yangınları günbegün tüm dünyada ve özellikle Akdeniz bölgesinde daha da şiddetleniyor. Bilim insanları ısınma artışının sanayi öncesi döneme göre 1.5 dereceye ulaşması durumunda orman yangınlarının sıklığının daha da artacağını belirtiyorlar. Dünya halihazırda 1.1 derece ısınmış durumda.