;
Politika

G7 İklim Bakanları Yeni Gaz Yatırımlarını Onaylamayı Değerlendiriyor

gaz

G7 ülkelerinin iklim bakanları, gaz yatırımlarının küresel olarak üzerinde anlaşmaya varılmış iklim değişikliği hedeflerini engelleyeceği yönündeki değerlendirmelere rağmen, gaz arzına yönelik yeni yatırımları savunabilir.

G7 ülkelerinin iklim değişikliği ve enerji bakanları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından küresel enerji piyasalarında yaşanan kargaşanın baskısı altında olan iklim değişikliğini ele alma çabalarını görüşmek üzere 15-16 Nisan tarihlerinde Japonya’nın Sapporo kentinde bir araya gelecek. Görüşmelerde yeni gaz yatırımları onaylanabilir.

Reuters’in haberine göre, G7 bildirisinin bir taslağı, bakanların, Rusya’nın işgali ile şiddetlenen enerji krizi nedeniyle, doğalgazda yeni üretime dönük yatırımların gerekli olduğu konusunda hemfikir olacaklarını ortaya koyuyor.

Rusya geçen yıl Avrupa’ya gaz sevkiyatını keserek küresel arzda daralmaya ve küresel piyasalarda fiyatların yükselmesine neden olmuştu.

Taslak bildiride, “Bu bağlamda, bu beklenmedik durumda, iklim hedeflerimiz ve taahhütlerimiz doğrultusunda LNG (sıvılaştırılmış gaz) ve gaza yönelik gerekli yukarı yönlü yatırımlara olan ihtiyacı kabul ediyoruz” deniliyor.

Taslak halen G7 ülkeleri tarafından müzakere ediliyor ve kabul edilmeden önce önemli ölçüde değişebilir.

LNG yatırımlarına ilişkin taahhüt, nihai bildiride tutulursa, LNG’yi en az 10-15 yıl ihtiyaç duyulabileceğini söylediği daha temiz enerjiye geçiş yakıtı olarak nitelendiren G7 toplantısının ev sahibi Japonya için bir kazanç olacaktır.

Ancak bu tür yatırımlar, dünya küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşmasını durdurmak istiyorsa fosil yakıt arzına yeni yatırım yapılamayacağını söyleyen küresel enerji gözlemcisi Uluslararası Enerji Ajansı’nın değerlendirmelerine aykırı.

BM’ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için dünyanın bu 10 yılda fosil yakıt enerjisi kullanımını önemli ölçüde azaltması gerektiğini söyledi.

G7 iklim bakanları geçen yılki bir toplantıda enerji krizine yanıt vermek için LNG sektörüne yatırım yapılması gerektiğini söylemişler, ancak gaz tedariğinde üretime dönük yatırımları açıkça onaylamamışlardı.

G7 daha önce denizaşırı fosil yakıt projelerine yönelik kamu desteğini 2022’nin sonuna kadar sona erdirme sözü vermişti.