;
Politika

G7 Aynı Tas Aynı Hamam: Kömürden Çıkış için Son Tarih Üzerinde Anlaşmaya Varılamadı

G7

G7 bakanları, kömür yakıtlı santralların kademeli olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirleyemedi. Güneş ve rüzgar kapasitesi için ise yeni ve kapsamlı hedefler ortaya kondu.

G7 bakanları, kömür yakıtlı santralların aşamalı olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirlenmesinde anlaşamaya varamadı.

G7 Enerji ve İklim Bakanları, Japonya’nın dönem başkanlığında, ülkenin en kuzeyindeki Hokkaido’nın Sapporo kentinde bir araya geldi.

İki gün süren görüşmeye ilişkin yayımlanan ortak bildiriye göre G7 bakanları, kömür yakıtlı santralların kademeli olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirleyemedi.

Bildiriye göre, G7 ülkelerinin, “2035’e kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü” oluşturulması taahhüdü yeniden teyit edildi.

Enerji sistemlerinde en geç 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşılması amacıyla, enerji sistemlerinden etkisi azaltılmamış fosil yakıtların kademeli devreden çıkarılmasının hızlandırılması taahhüt edildi.

Araç stoku kaynaklı karbondioksit emisyonlarını, 2000 yılı oranına kıyasla, 2035’e kadar ya da daha önce, en az %50 oranında, toplu olarak azaltılmasında mutabık kalındı.

Doğalgaz tüketiminin azaltılması ihtiyacı vurgulanırken, bu sektöre yapılacak yatırımların, potansiyel enerji açıklarının giderilmesine yardımcı olabileceği de belirtildi.

Yenilenebilir enerjiler tarafından üretilen elektriğin büyük ölçüde artırılacağı ve 2030’a kadar açık deniz rüzgar kapasitesinin 150 gigavata kadar çıkarılması sözü verildi. Bunun yanı sıra güneş enerjisi ise 1 TW’tan fazla artırma taahhüdü verildi.