;
Politika

G7 2035’e Kadar Kömürden Çıkmak için Anlaşmaya Vardı

kömür

Yedili Grup’un (G7) enerji bakanları, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik önemli bir adım olarak, kömürle çalışan enerji santrallarını 2030’ların ilk yarısında kapatma konusunda anlaşmaya vardı.

Torino’daki G7 bakanlar toplantısına başkanlık eden İtalya enerji bakanı Gilberto Pichetto Fratin, “Teknik bir anlaşma var, nihai siyasi anlaşmayı Salı günü imzalayacağız” dedi.

Salı günü bakanlar, G7’nin ekonomilerini karbondan arındırma taahhütlerini detaylandıran nihai bir bildiri yayımlayacak.

Pichetto, bakanların aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun kısa vadede önereceği Rusya’nın Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına yönelik potansiyel kısıtlamalar üzerinde de düşündüklerini söyledi.

Bakan gazetecilere verdiği brifingde, “Konu G7’nin teknik ve siyasi gündeminde. Bunun üzerinde çalışıyoruz, daha fazlasını şu an için söyleyemem… Nihai bir karar olursa bunu ileteceğim” dedi.

İtalya geçen yıl toplam elektriğinin %4,7’sini kömürle çalışan santrallar aracılığıyla üretti. Roma şu anda, son tarihin 2028 olduğu Sardunya adası hariç, santralları 2025 yılına kadar kapatmayı planlıyor.

Almanya ve Japonya’da kömürün rolü daha büyük; kömürden üretilen elektriğin payı geçen yılın toplamın %25’inden fazlaydı.

Geçen yıl Japonya’nın başkanlığı sırasında G7, belirli bir son tarih belirlemekte yetersiz kalarak, kömürden elektrik üretiminin aşamalı olarak durdurulmasına yönelik somut adımlara öncelik verme sözü vermişti.

Nükleer enerji ve biyoyakıtlar, İtalya’nın toplantı gündeminin en üst sıralarında yer alan diğer iki konu ve Pichetto, her ikisinin de nihai bildiride G7 ülkelerinin enerji üretimi ve ulaştırmayı karbondan arındırmak için seçebilecekleri opsiyonlar arasında belirtileceğini söyledi.

Bir kaynak, Salı günü G7 bloğunun, yenilenebilir enerji depolamak için kritik olan pil kapasitesinde 2022 seviyelerinden 2030 yılına kadar altı kat artış ihtiyacına işaret edebileceğini söyledi.