;
Politika

G20 Bakanları: Milyarderler En Az Yüzde 2’lik Servet Vergisi Ödemeli

servet vergisi

Brezilya, Almanya, İspanya ve Güney Afrika, yoksulluk ve iklim kriziyle mücadeleye yılda 250 milyar pound ekstra katkı sağlayacak daha adil bir vergi sistemi için önerge imzaladı.

Önde gelen dört ekonominin bakanı, dünyanın 3 bin milyarderinin yoksulluk, eşitsizlik ve küresel ısınmaya karşı küresel mücadele için yılda 250 milyar pound toplamak amacıyla hızla büyüyen servetleri üzerinden en az %2 vergi ödemesi gerektiğini öne sürdü.

Brezilya, Almanya, Güney Afrika ve İspanya, süper zenginlere uygulanacak vergiye yönelik artan uluslararası desteğin bir işareti olarak, %2’lik bir verginin eşitsizliği azaltacağını ve salgının ekonomik şokları ve iklim krizi sonrasında çok ihtiyaç duyulan kamu fonlarını destekleyeceğini söylüyor.

Toplanacak yıllık meblağın geçen yılın tüm aşırı hava olaylarının neden olduğu tahmini hasarı karşılamaya yeteceği söylenirken, daha fazla ülke kampanyaya katılmaya çağırıldı.

Bakanlar Guardian’daki bir makalede “Uluslararası toplumun eşitsizlikle mücadele konusunda ciddileşmesinin zamanı geldi” derken şöyle devam etti:

“Daha fazla eşitliği teşvik etmek için hükümetlerin sahip olduğu temel araçlardan biri vergi politikasıdır. Hükümetlerin sosyal koruma, eğitim ve iklimin korunması gibi yatırım yapması gereken alanlara mali katkı sunma potansiyelini de artırabilir. İlerici bir şekilde tasarlanan bu sistem aynı zamanda toplumdaki herkesin ödeme gücü doğrultusunda ortak faydaya katkıda bulunmasını da sağlar. Adil bir paylaşım katkısı sosyal refahı artırır.”

Brezilya, önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan G20 grubuna başkanlık ediyor ve bu yılın başlarında maliye bakanları toplantısında milyarder vergisini gündeme getirdi. Fransız iktisatçı Gabriel Zucman Haziran ayında G20 tarafından yeniden tartışılacak olan planın teknik ayrıntılarını detaylandırıyor.

Oxfam’ın bu yıl yayımladığı araştırma, COVID salgını sırasında ve sonrasında varlık fiyatlarındaki patlama ile, milyarderlerin 2023 sonunda 2020’ye göre 3,3 trilyon dolar – yani %34 – daha zenginleştiğini gösterdi. Bu arada Dünya Bankası‘nın yaptığı bir araştırma, salgının yoksulluğun azaltılmasını durma noktasına getirdiğini ortaya koydu.